Victoria's Secret omdefinerer begrepet "sexy".
Priyanka Chopra Jonas, Megan Rapinoe og andre blir med i selskapets kampanje.

Varemerket Victoria's Secret har kvittet seg med sine verdensberømte Angel-supermodeller.

Undertøy- og komfortselskapet har sagt farvel til modellene, som i årevis gikk på catwalken iført ekstravagante ensembler prydet med fjær og rhinestones og med en vekt på nærmere 10 kg, skriver New York Times.

For å erstatte dem har Victoria's Secret lansert en kampanje med profilerte kvinner som er kjent for sine prestasjoner snarere enn sin figur.

Fotballstjernen Megan Rapinoe, freestyle-skiløperen Eileen Gu, modellen og aktivisten Paloma Essler, skuespilleren Priyanka Chopra Jonas, den transkjønnede modellen Valentina Sampaio, den sørsudanske modellen og flyktningen Adut Akech og fotografen Amanda de Cadenet er blant hovedpersonene i kampanjen, ifølge avisen.

Disse kvinnene skal samarbeide med kjeden om å omdefinere betydningen av "sexy", ettersom selskapet møter konkurranse og press om å inkludere kvinner med ulike kroppstyper - for ikke å snakke om interne konflikter.

Fra nå av håper Victoria's Secret å bli en global "forkjemper" for kvinnefrigjøring, sier administrerende direktør Martin Waters ifølge The Times.

"Da verden forandret seg, var vi for trege til å reagere", sier Waters. "Vi måtte slutte å fokusere på hva menn vil ha, og heller fokusere på hva kvinner vil ha."

Kvinnene som er med i den nye kampanjen, går under navnet VS Collective og skal gi råd til merket, være med i annonser og promotere forhandleren på sosiale medier.

Victoria's Secret har også selv gjennomgått en makeover den siste tiden, og har fått en ny ledergruppe og et styre som nesten utelukkende består av kvinner.

Rapinoe (35) sa at selskapet sendte ut et "veldig skadelig" budskap som var "patriarkalsk og sexistisk, ikke bare med tanke på hva det vil si å være sexy, men også med tanke på hva klærne prøvde å oppnå ut fra et mannlig perspektiv og ut fra hva menn ville ha. Og markedsføringen var i stor grad rettet mot unge kvinner."

Victoria's Secret ble ikke bare kritisert for sin manglende inkludering av ulike kroppstyper og sin markedsføring rettet mot det mannlige blikket, men også for eier Leslie H. Wexners bånd til Jeffrey Epstein, samt på bakgrunn av en Times-undersøkelse som viste påstått mobbing, kvinnehat og trakassering fra Wexners side.
"Jeg har lenge visst at vi måtte endre denne merkevaren, men vi hadde ikke kontroll over selskapet til å gjøre det", sier Martin og legger til at han ikke anser englene som "kulturelt relevante".

I sommer skal Victoria's Secret skilles ut fra L Brands og Bath & Body Works og bli et eget børsnotert selskap. Wexner og hans tidligere markedsdirektør Ed Razek vil ikke være involvert.

De nye prosjektene vil omfatte mer størrelsesinkluderende produkter og reklame, samt mammaklær og en podcast med kollektivet, som ikke krever noe visuelt.

Det berømte Victoria's Secret Fashion Show vil imidlertid ikke forsvinne for godt, ettersom det mest sannsynlig vil komme tilbake i en annen form i 2022, sier Waters.

----
Priyanka Chopra Jonas, Megan Rapinoe og Eileen Gu er blant kvinnene som vil utgjøre VS Collective.

Victoria's Secret vil ikke lenger bruke Angel-supermodeller i reklame eller moteshow.
December 01, 2022