Hvordan Daniel Lee vekket Bottega Veneta til live igjen
Bottega Veneta ble grunnlagt av Michel Taddei og Renzo Zengiaro i 1966 og ble overtatt av Kering i 2001. Mellom 2005 og 2015 doblet varemerkets fortjeneste seg og passerte en milliard euro. Men suksessen varte ikke evig, og i slutten av 2015 begynte inntektene å synke. Eksperter forklarer dette med at merket var blitt en treg gigant med et eksklusivt image, stor avhengighet av det asiatiske markedet, utilstrekkelig diversifisering av sortimentet og mangel på nye kreative ideer.

Etter at Daniel Lee ble utnevnt til ny kreativ direktør etter Thomas Maiers avgang i 2018, kom suksessen tilbake. Det var ikke første gang Kering satset på en ung, men ikke allment kjent designer med mange års erfaring fra ulike merker. En lignende strategi hadde vært vellykket med Alessandro Michele. Daniel Lee hadde studert ved St. Martin's i London og jobbet for Maison Margiela, Balenciaga og Donna Karan, og under nøye veiledning av Phoebe Philo ledet han konfeksjonsavdelingen hos Céline i sju år.

Mens Maiers strategi var å forvandle Bottega Veneta fra et merke som spesialiserte seg på lær til et motehus med en førsteklasses prêt-à-porter-linje, var Daniel Lees mål å fornye merkets image ved å introdusere nye kreative koder som ville appellere også til den yngre generasjonen, samtidig som Bottega Venetas kjennetegn: håndverk, kvalitet og eleganse.

Lees tilnærming til sin nye rolle var veloverveid. Det første han gjorde, var å gå gjennom deler av SS19-kolleksjonen som designteamet hadde laget før han ble ansatt. Han gjorde noen små endringer, men disse gjenspeilte hans egen estetikk og kreativitet. Deretter presenterte han Pre-FW19-lookbooken, og i slutten av januar ble den første Bottega Veneta-reklamekampanjen under Lees ledelse lansert. Den var fotografert av Tyrone Lebon og viste designerens nye kreasjoner i en serie sensuelle, avslappede og nesten spontane bilder tatt på Ischia.

Denne kolleksjonen vakte gjenklang hos fansen av den nylig foreldreløse og berøvede kreative direktøren for Céline. De så inn i fremtiden med Lees kreasjoner og fanget opp et segment av markedet som elsker minimalisme. Det nye Bottega Veneta var i ferd med å bli synonymt med det gamle Céline. Jess Cartner-Morley, redaktør i The Guardian, kommenterte: "Denne Bottega Veneta Pre-FW19-kolleksjonen hadde elementer som var spesielt rettet mot kvinnene som brukte Céline da Daniel Lee jobbet med Phoebe. Men overraskende nok er dette ikke bare et forsøk på å gjenskape Célines suksess; spenningen rundt Lees debut skyldtes følelsen av at han, i tillegg til vakre, anvendelige plagg, klarte å fange essensen av huset Céline - å skape sofistikerte klær for voksne, som følger de tradisjonelle reglene for dameklær, men på en mer interessant og moderne måte."

Lees virkelige debut fant sted i februar da FW19-kolleksjonen ble vist frem og vakte oppsikt. Det var tydelig at den nye kreative direktøren hadde skrevet om merkets koder og tilført dem sensualitet, energi og spenning. Blazere, kjoler, vesker og sko hadde en unik vevemetode som er ikonisk for det venetianske merket. Lee viste hvordan tradisjon, håndverk og minimalisme kan være moderne og til og med dristig.

Responsen på den nye kreative direktørens arbeid var overveldende positiv. Net-a-Porters globale innkjøpsdirektør, Elizabeth von der Goltz, hyllet merket som nøkkelen til den nye sesongen og som en som var i stand til å styre trendene, selv blant millennials, i retning av en mer voksen og sofistikert måte å kle seg på. Lees kreasjoner ble raskt populære på Instagram, og i tillegg til merkets hovedside finnes det en konto @newbottega, et digitalt arkiv over Daniel Lees produkter som drives av Laura Rossi, en motestudent fra Polimoda i Firenze. Mange har trukket paralleller til @oldceline-kontoen.

Utnevnelsen av Daniel Lee til Bottega Venetas kreative direktør viste seg å være et visjonært valg. En designer med erfaring fra Philos veiledning og et naturlig talent hadde kommet til rett sted til rett tid. I dag genererer Bottega Veneta mer overskudd til Kering enn Gucci, produktene er de mest ettertraktede på Farfetch, og nesten alle de ikoniske plaggene er utsolgt. Med sitt luksuriøse håndverk, dristige minimalisme, sensualitet og modernitet opprettholder Bottega Veneta sin posisjon som et undervurdert varemerke som er perfekt for nye fans.

March 05, 2024