11 tips til en karriere som modellrekrutterer, agent eller booker
 En karriere som modellspeider, agent eller booker kan være både morsom og spennende. Det er en karriere som ofte innebærer mye reising, deltakelse på spektakulære moteshow og arrangementer og, hvis du er heldig, samarbeid med modeller, motedesignere, fotografer og andre kjendiser.

Selv om livet som modellrekrutterer, agent eller booker kan være både morsomt og glamorøst, kan det også innebære mye tid på flyplasser og hoteller, håndtering av gretne modeller og vanskelige kunder, svært lange arbeidsdager og mye skuffelse når ting ikke går som planlagt.

Speiderens rolle
Det er viktig å klargjøre forskjellen mellom en scout, en agent og en booker. Generelt sett oppdager speidere nye ansikter og presenterer dem enten for modellbyrået de jobber for, eller for ulike modellbyråer. Hvis ett eller flere av disse byråene ønsker å signere en kontrakt med modellen, må speideren ha den nødvendige kunnskapen for å kunne veilede modellen til å velge det byrået som passer best for henne. Rekrutterere er alltid på utkikk, og modeller kan finnes overalt, på kjøpesentre, flyplasser, på stranden eller på organiserte arrangementer.

Når en rekrutterer har plassert en modell hos et byrå, tar agenter og bookere over. Betegnelsene "agent" og "booker" kan brukes om hverandre og tilsvarer som regel samme rolle. Agenter og bookere booker jobbene, passer på modellens "kort" og administrerer modellen slik at de ikke bare får de beste jobbene, men også jobber som passer deres stil og karrieremål.

Ha en lidenskap for bransjen
Hvis du prøver å bygge en karriere som rekrutterer, agent eller booker uten å være lidenskapelig opptatt av bransjen, blir du fort utbrent. De mest vellykkede rekruttererne og agentene er de som ikke kan tenke seg å gjøre noe annet, og det er lidenskapen som får dem gjennom de tøffe periodene. Modellbransjen er ikke bare glitter og glamour, og det kreves stort engasjement og hardt arbeid for å lykkes.

Sett deg inn i bransjen og dens historie
Sett deg inn i modellbransjen og dens historie. Det populære ordtaket "for å vite hvor du skal, må du vite hvor du har vært" gjelder også i modellbransjen.

Finn ut hvem som grunnla de store byråene og hvem som driver dem i dag. Kjenn navnene og ansiktene til tidlige superstjerner som Twiggy, Jean Shrimpton, Lauren Hutton, Beverly Johnson, Carmen Dell'Orefice og andre som banet vei for dagens superstjerner. Og studer hva som gjorde disse modellene så vellykkede.

Kjenn navnene og ansiktene til dagens superstjerner og kommende modeller. Vis potensielle arbeidsgivere at du har tatt deg tid til å sette deg inn i bransjen, og at du kan bruke denne kunnskapen i jobbsøkingen.

Kjenn til fagspråket
Sørg for at du kjenner til og forstår betydningen av modelluttrykk som "time for prints", "buyouts", "vouchers" og "comp cards".

Ikke forvent at byråene skal lære deg det grunnleggende, for eksempel de vanligste modelluttrykkene.

Jobb som praktikant eller assistent
Hos mange av de store agentbyråene, særlig rekrutteringsbyråene, er den eneste måten å komme inn i bransjen på å jobbe som ulønnet praktikant eller assistent. Mange agenter og Hollywood-moguler, deriblant David Geffen (anslått nettoverdi 6 milliarder dollar), Barry Diller og Michael Ovitz, begynte sin karriere i postrommet. Alle som mener alvor med å bli agent, bør lese The Mailroom: Hollywood History from the Bottom Up av David Rensin.

Vær forberedt på å begynne i første etasje og jobbe deg oppover til rekrutterer, agent eller arrangør. Ved å fordype deg i bransjen vil du få en solid forståelse av hvordan modellbyråene jobber, speider- og kontraktsprosessen og møte verdifulle bransjekontakter.

Fokuser på én type modell
Inntil du har jobbet i bransjen en stund, er det best å spesialisere deg på ett område og bli ekspert på det. Bestem deg for hva du vil konsentrere deg om, dvs. hva som interesserer deg, enten det er å representere kvinnelige modeller, mannlige modeller, barnemodeller eller badetøymodeller. Ved å konsentrere deg om én type modeller blir du spesialist og den du går til når det gjelder denne typen modeller eller talenter.

Delta på messer og nettverksarrangementer
Hvis du ønsker å jobbe internasjonalt, er det viktig at du møter og knytter kontakter med agenter og rekrutterere fra de byråene du ønsker å signere kontrakter med. International Modeling & Talent Association (IMTA) arrangerer årlige modellkongresser i New York og Los Angeles. Et billigere alternativ er Faces West-konferansen i Vancouver i Canada.

Hvis du ikke kan delta på en modellkonferanse, er ModelScouts.com en utmerket nettressurs for agenter og rekrutterere. Rekruttererne på ModelScouts.com er ofte mentorer for nye rekrutterere som tar med seg nye ansikter til de store byråene.

Forstå det grunnleggende i kontraktsrett
Du trenger absolutt ikke en juridisk utdannelse for å bli agent. Du bør imidlertid ha en grunnleggende forståelse av kontraktsrett og hvordan du forhandler om kontrakter. Det finnes mange nettressurser som gir deg grunnleggende kunnskap om kontraktsrett til en lav eller ingen kostnad. Det finnes også mer målrettede ressurser, for eksempel boken Hollywood Dealmaking - Negotiating Talent Agreements av Dina Appleton og Daniel Yankelevits.

Vær forberedt på å ta risiko
For å lykkes som modellrekrutterer eller agent må du være forberedt på å ta risiko. Du må ta kontakt med fremmede mennesker på ulike steder som du tror har modellpotensial, for å bygge opp kundebasen din. Gisele Bündchen fortalte for eksempel i et intervju med magasinet Vogue at hun ble oppdaget da hun som tenåring satt med vennene sine på McDonald's.  

Hvis du virkelig tror på potensialet til en ny modell, må du ikke nøle med å forhandle om "fototid" eller andre spesialavtaler med fotografer eller kunder i ditt område.

Du bør også være forberedt på å jobbe på provisjonsbasis. De fleste modellrekrutterere og -agenter får ikke lønn, men en provisjon basert på en prosentandel av det modellen tjener.

Oppfør deg alltid profesjonelt
Å være profesjonell betyr ikke bare å kalle seg modellagent eller rekrutterer og etablere seg. Du må også oppføre deg profesjonelt ved å overholde avtalte tider, alltid ta ledelsen i vanskelige situasjoner og aldri si noe stygt om andre agenter eller rekrutterere. Du skal også betale utlegg og lønn i tide og aldri skylde penger til modeller, fotografer eller andre som du har benyttet deg av. Selv om bransjen har et avslappet image, må du være svært profesjonell for å lykkes som agent, rekrutterer eller booker.

Upassende oppførsel
Som i alle profesjonelle sammenhenger må du aldri komme med upassende eller seksuelt antydende kommentarer, og du må aldri nærme deg eller stirre på en modell på en måte som får vedkommende til å føle seg ukomfortabel. Det ligger i bransjens natur at selv den mest uskyldige oppførsel kan virke urovekkende og til og med skremmende på en ung modell.

Følg instinktene dine
For å lykkes må du også følge intuisjonen og instinktet ditt. Hvis du mener at et av de nye ansiktene dine har stjernepotensial og ingen av de store byråene eller kundene er enige med deg, må du gjøre det som trengs for å overbevise dem.

Det var det instinktet modellrekruttereren David Cunningham hadde da han så Kate Upton for første gang. Cunningham introduserte Kate for superagenturet IMG Models i New York, men med tanke på Kates figur og dynamiske personlighet mente alle i IMG Models at Cunningham var gal fordi Kate "ikke var moteriktig nok". Men IMG Models-direktør Ivan Bart så Kates potensial og ansatte henne likevel. Og resten er historie. Kate Upton har siden tjent millioner av dollar, noe som gjør henne til en av verdens best betalte modeller.


March 30, 2023