20 år med Heattech® fra Uniqlo
Siden 1993 har den japanske kjeden Uniqlo drevet frem innovasjon med sin enestående tilnærming til "å løse kuldeproblemet". Her ser vi nærmere på hvordan HEATTECH® har blitt en uunnværlig pilar i skandinavisk mote de siste to tiårene.

I århundrer med mennesker og klær har løsningen for å bekjempe kulde alltid vært å gjøre klærne tykkere og tyngre. Selv om de siste tiårene har budt på et utall fremskritt, som vindavvisende nylonstrømper og fjærfylte tekniske klær, har vinterklærne forblitt en opplevelse av å pakke seg inn i tykke lag. Helt til Uniqlo revolusjonerte konseptet med å holde seg varm med introduksjonen av HEATTECH® i 2003.

Merket hadde allerede vokst (i overført betydning) siden lanseringen av den første butikken i Hiroshima i juni 1984, og var blitt populært for blant annet fleece og denim. Det var imidlertid ikke før på slutten av 1990-tallet at Uniqlo begynte å samarbeide med Toray, et nesten 100 år gammelt kjemisk selskap i Tokyo, noe som resulterte i det som skulle bli et svært produktivt og innflytelsesrikt partnerskap i moteverdenen.

"Vi ønsker å bruke kraften i kjemi og kjemiteknikk til å forandre verden til det bedre", forklarer Yukiko Teshigawara, daglig leder for Torays avdeling for miljøløsninger, i Uniqlos hovedkvarter i Ariake-distriktet i den japanske hovedstaden. "Ved å skape nye verdier gjennom innovative ideer, teknologier og produkter. Materialer har evnen til å forandre samfunnet og livene våre. Dette konseptet er kjernen i alt vi gjør."

"Dette samarbeidet var et gjennombrudd i bransjen", legger Yukiko Onishi fra Torays globale driftsavdeling til, og beskriver HEATTECH® som en "viktig frukt" av samarbeidet mellom Uniqlo og Toray. I tråd med Uniqlos filosofi om prisgunstige hverdagsklær av høy kvalitet har det oppstått en ny innovasjon innen termoundertøy.

Sammen har de to kreftene skapt et nytt materiale fra bunnen av. Teamene på begge sider kom sammen med ulike ideer og strategier, og selv om de var noen av de skarpeste hodene i klesbransjen, var veien dit ikke uten problemer. Det gikk sakte fremover, og veien var full av gjentatte frustrasjoner, men både Uniqlo og Toray forble inspirert av oppdraget om å skape noe som ikke fantes før. "Selv når vi trodde at det var godt nok, var det ikke det", sier en annen representant for Toray. Til slutt ga innsatsen deres resultater: HEATTECH® ble født, et tynt, komfortabelt lag som holder folk varme og forandrer måten folk lever på i den kalde årstiden, til en overkommelig pris.

Onishi oppsummerer de unike egenskapene til HEATTECH® i to nøkkelegenskaper. "Den første er at det absorberer fuktighet og genererer varme", forklarer Onishi. "Kroppen vår produserer vanndamp uten at vi er klar over det, og rayonstoffet i HEATTECH®-stoffet absorberer den. Når dette skjer, forsøker fuktmolekylene å bevege seg og omdanne bevegelsesenergi til varmeenergi. Materialet fanger opp varmen som genereres i luftlommer og holder på den".

Alt dette er svært teknisk, noe representantene for Uniqlo og Toray ikke fornekter. Med Onishis ord har teamene "arbeidet utrettelig" for å gjøre HEATTECH® til det det er i dag, med forbedringer hvert år, uten at det har gått på bekostning av komforten. En stor del av utviklingen kommer fra et eget klimasimuleringskammer ved Uniqlos hovedkontor i Tokyo, et stort laboratorium som er utstyrt for å gjenskape ulike vær- og fuktighetsforhold, inkludert negative temperaturer som ville fått hvem som helst i Skandinavia til å føle seg vel. Simuleringskammerteknologien gjør det mulig for Uniqlo-teamet å kartlegge områder med varme, svette og bevegelse på kroppene til ambassadører og profesjonelle idrettsutøvere.

Siden 2003 har sortimentet blitt betydelig utvidet. Fra det som startet som en enkel turtleneck for menn, kalt Dry, omfatter HEATTECH® nå T-skjorter, gensere med rund hals, jeans, bukser, vester og mer, for kvinner, menn og barn. HEATTECH®-serien er også tredoblet med introduksjonen av HEATTECH® Extra Warm og HEATTECH® Ultra Warm, som er henholdsvis 1,5 og 2,25 ganger varmere enn vanlig HEATTECH®. For ikke å snakke om de prestisjetunge samarbeidene HEATTECH® har inngått over tid, senest med den japanske dameklærdesigneren Mame Kurogouchi og det franske undertøymerket Princess Tam Tam.

I takt med at HEATTECH®-produktkategoriene har vokst, har funksjonaliteten og den generelle komforten økt kraftig i moteverdenen, også i Skandinavia. En undersøkelse blant motebransjens fagfolk under moteuken i Paris for høst/vinter '23 viste at over halvparten (51,2 %) bekreftet at de bruker HEATTECH®, og deltakerne fremhevet "varme uten masse" som sin favorittegenskap, etterfulgt av funksjonalitet og komfort.

Så når høstkulda setter inn i Norden og køene danner seg foran Uniqlo-butikkene i Skandinavia, skal du vite at Uniqlos HEATTECH® ikke bare har offentlig støtte, men også to tiår med banebrytende forskning og innovasjon bak seg. Og dette er en trend som kommer til å fortsette. "Uniqlo og Toray vil fortsette å utvikle seg i årenes løp", bekrefter Onishi, "og fortsette å samarbeide om å skape HEATTECH®-plagg som gir kundene komfort. Vi kan forvente at utviklingen vil fortsette."

January 11, 2024