Supermodellen Joan Smalls
Supermodellen Joan Smalls om hvorfor "en jente bør kunne slå et godt slag".

Smalls sier at hun savnet Muay Thai under pandemien.

I begynnelsen av pandemien mente supermodellen Joan Smalls at en av fordelene med å måtte være hjemme var at hun kunne stå opp senere om morgenen. "Jeg er en morgenfugl", sier hun, "jeg trodde jeg ville få disse fantastiske, lange morgenene [til å sove lenge]." Men slik skulle det ikke bli. Hun våkner automatisk halv åtte eller åtte om morgenen, noen dager så tidlig som klokken fem. Det første hun gjør, er å se på telefonen, for før hun legger seg, setter hun den i fly- og "ikke forstyrr"-modus og slår av Wi-Fi. "Jeg sjekker bare om det er en nødsituasjon, om det ikke er noe familien min trenger meg til", sier hun.

Smalls (32), som begynte som modell i 2007, fikk sitt gjennombrudd tre år senere da hun gikk Givenchys couturevisning i Paris. Siden den gang har hun gått mer enn 500 visninger og medvirket i kampanjer for merker som Chanel, Ralph Lauren og Tiffany. I 2011 ble hun den første latinamerikanske modellen som ble Estée Lauders ansikt utad. Hun er født og oppvokst i Hatillo i Puerto Rico, der hun tilbrakte deler av pandemien. I juni i fjor kunngjorde Smalls at hun ville donere halvparten av lønnen sin i 2020 til Black Lives Matter-bevegelsen. Samtidig lanserte hun DonateMyWage.org, en plattform der hvem som helst kan legge inn lønnsbeløpet sitt for å se hva det betyr å donere en time, en dag, en uke eller en månedslønn. Her snakker hun med WSJ om hva hun har lært av å etablere plattformen.

Hva spiser du til frokost for å få en god start på uken?

Jeg er glad i søtsaker, så jeg spiser havregrøt. Andre ganger lager jeg eggerøre, kalkunbacon og et stykke toast, en skive avokado. Andre dager blir det frukt. Før jeg spiser, drikker jeg vanligvis vann.

Hvordan starter du mandagen? Med koffein?

Jeg drikker ikke koffein. Jeg sluttet å drikke kaffe da bestemoren min gikk bort for over 15 år siden. Det minnet meg for mye om henne. Hver ettermiddag når jeg kom hjem fra skolen, sa hun: "Ta en cafecito! Hun [serverte] den med kjeks til å dyppe i kaffen. Jeg elsker smaken av kaffe, og jeg drikker kaffe innimellom, men jeg har ikke nødvendigvis lyst på det, for å være ærlig.

Tar du noen vitaminer?

For øyeblikket tar jeg sink, probiotika, D-vitamin og et B-vitaminkompleks. Jeg tar et pulver som heter MSM [metylsulfonylmetan] - det sies at det hjelper på hårveksten, så vi får se. Og så tar jeg C-vitamin og melketistel.

Hvordan ser skjønnhetsrutinen din ut?

Jeg bruker alltid leppepomade. For øyeblikket bruker jeg Palmers Cocoa Butter Formula. Under karantenen var håret mitt løst og naturlig, og ingen rotet med det, ingen varme. Så jeg tenkte, ok, du kommer til å dekonditionere. Jeg gikk inn på nettet og begynte å gjøre research, og så lagde jeg en blanding i en flaske med jojobaolje, ricinusolje, avokadoolje, kokosnøtt, litt tea tree-olje, arganolje og olivenolje. Jeg blandet det hele sammen og smurte det i hodebunnen hver morgen, masserte det inn og fordelte det deretter i håret, for håret mitt er krøllete og har en tendens til å være litt tørrere. Det gjorde jeg hver morgen, og på slutten av uken vasket jeg håret og gjorde en dypkur.

Hva hadde du på deg mens du var hjemme?

Siden jeg var i Puerto Rico mesteparten av tiden, og det er veldig varmt der, gikk jeg bokstavelig talt bare i truse og skjorte. Siden jeg bor i et inngjerdet område, er det ingen som ser inn. Det var veldig befriende. Du trenger ikke å tenke på hva du skal ha på deg.

Hvordan har pandemien endret arbeidet og modellvirksomheten din? Føles det som om ting sakte går tilbake til det normale?

Jeg tror ikke normalt er det rette ordet for å beskrive det. Jeg tror aldri noe vil bli normalt igjen. Arbeidet har begynt igjen - det krever bare mer planlegging og mer tid til å bekrefte ting. Kan du komme inn i landet? Det er mindre arbeid, og budsjettene har også endret seg. Ting selger ikke som før, det er ingen [normal] moteuke, redaksjonene er redusert. Alt er litt minimalt.

Savner du moteuken?

Det jeg savner mest, er å se vennene mine igjen. Å vite at alle var i samme land, var nesten som et reisende band. For det meste ser vi ikke hverandre fordi vi reiser rundt og savner hverandre. Så hvis du vet hvem som kommer til å være i byen, kan du spise middag med gjengen, ta en drink, få roomservice. Jeg savner virkelig den delen, og også å treffe de kreative. Det er så mye inspirasjon.

Hva har du lært av å starte DonateMyWage.org?

Det er ikke så lett som det virker å overbevise merkevarer om å donere penger. Jeg sier ofte: "Jeg donerer dette - vil dere være med?". Fordi de ikke har noe budsjett for det, kan de ikke gjøre det. Men så sier de: "Åh, vi kan donere et visst beløp, og så vil de ha en omtale av det, eller de vil ha tilknytningen. Og da sier jeg: Ja, men dere må jobbe hardere.

Vil du fortsette å donere i 2021?

Jeg kommer til å fortsette å promotere det og utvide nettstedet og skape ulike måter å donere på. Selvfølgelig vil jeg fortsette å donere, men ikke 50 prosent. Jeg er sikker på at jeg kommer til å donere til andre formål, andre kriser.

Føler du at holdningen i motebransjen har endret seg siden juni i fjor?

Jeg har sett at merkene bruker flere fargede personer i sine kampanjer og reklameredaksjoner, og det synes jeg er bra. Men vil dette fortsette, eller er det bare en trend? Jeg mener at når det gjelder mote, bør det være et ansvar for likestilling for alle, ikke bare de svarte. Jeg husker at på et tidspunkt var Asia og Kina det nye. På alle catwalks, på alle magasinforsider og i alle redaksjonelle artikler ser du en enorm tilstrømning av asiatiske modeller og nesten ingen svarte eller latinoer. Det kommer i bølger. Nå fokuserer de på Black Lives Matter, og man ser mer interesse for det, og nå går de tilbake til de asiatiske modellene. Det burde bare være likestilling over hele linjen, konsekvent, med alle raser.

Har du lest eller sett noe bra for tiden?

Søsteren min gjorde meg begeistret for en serie som heter Veneno på HBO Max. Den handler om en transkjønnet [sexarbeider] i Spania og viser livet hennes og overgangen hennes. Hun ble den mest populære og berømte transpersonen i Spania. Det er en utrolig historie. Da jeg var ferdig med "The Undoing", ble jeg så sint. Jeg tenkte: "Er det sant? Jeg hadde forventet en annen slutt. Jeg forventet en annen finale.

Når du føler deg overveldet, er det noe du gjør for å forhindre det eller for å slappe av?

Jeg hører på musikk. Når jeg skrur opp lyden, kommer jeg inn i rytmen og begynner å danse. Det får meg til å slappe av. For øyeblikket hører jeg på det nye albumet [Made in Lagos] av Wizkid. Det er en slags afrobeats, en avslappende øy-stemning som du bare kan sette på, så blir du i godt humør. Den minner deg om å være et sted i solen, ta en tropisk drink og nyte livet utendørs.

Hvordan ser treningsprogrammet ditt ut for tiden?

Jeg trener 45 minutter [om dagen] - det er hovedsakelig styrketrening med egen kropp. Jeg gjør planken, ulike typer sit-ups, alt som trener kjernemuskulaturen, siden jeg har skoliose. Jeg trener mye setemuskler: kickbacks, knebøy, hydranter. Jeg trener kondisjonstrening kanskje tre ganger i uken. Da jeg var i Puerto Rico, løp jeg ute fordi det var så vakkert å være ute og løpe blant palmer. Jeg har ikke trent Muay Thai på over et år, og jeg begynner å savne det. Jeg mener at en jente alltid bør kunne slå et godt slag. Det er godt selvforsvar.


March 23, 2023