H&M afskaffer gratis retur
Starter i Norge og Storbritannien.

I maj blev det kendt, at det ikke længere vil være gratis at returnere tøj købt online hos Zara. Den spanske megakæde begyndte at opkræve et beløb svarende til omkostningerne ved returneringen.

Derefter påpegede Grazia, at kunder, der engagerede sig i "garderobebrug", det vil sige at bære tøjet med mærket i én omgang og derefter sende det tilbage, var blevet et voksende problem.

Nu er det så H&M, der afskaffer gratis retur.

På fredag annoncerede Business of Fashion, at den svenske tøjkæde vil teste dette i første omgang i Norge og Storbritannien. Derefter kan det måske blive normen globalt.

Ændringen finder sted som en del af en række omkostningsbesparende foranstaltninger, som modegiganten implementerer i øjeblikket.

    Det er en af de ting, vi tester. Så vil vi se, hvordan vores kunder reagerer på det, siger H&M's administrerende direktør Helena Helmersson i et interview med BoF.

I en e-mail til Melk & Honning ønsker H&M Sveriges pressechef, Louise Ödeen, ikke at besvare, hvor længe de vil teste den nye ordning.

    Men det faktum, at vi gør dette, er helt i tråd med en generel tendens, vi ser i vores branche i øjeblikket.

    Du vil stadig kunne returnere varer gratis i butikken.

Både prisen på råvarer og forsendelsesomkostningerne er steget markant i de seneste år, udover energipriserne. Der siges også, at H&M har skuffet i den seneste kvartalsrapport, hvilket har ført til, at aktiekursen er den laveste i næsten 18 år.

Det faktum, at den svenske tøjkæde, i modsætning til Zara, ikke forpligter sig til at stoppe helt med gratis retur, kan være en god idé.

En undersøgelse foretaget af Klarna i 2019 viste, at over 60% af os aldrig ville handle i en online butik, der ikke tilbyder gratis retur.

    Returprocenten er generelt alt for høj ved online shopping. Det er blevet almindeligt at bestille to eller tre beklædningsgenstande i forskellige størrelser, prøve dem derhjemme og returnere dem, der ikke passer, fordi mange online butikker tilbyder gratis fragt og retur, sagde Anja Bakken Riise, leder af Framtiden i våre handels, til Melk i maj.

    Den høje andel af retur betyder ikke kun flere emissioner fra forsendelse. Der er også risikoen for, at der er flere varer, der ikke kan sælges igen. Nogle tøj er ikke egnet til genpakning. Og der er ikke behov for store fejl eller mangler, før varerne gives videre til outlets eller velgørenhedsorganisationer, fortsatte hun.

Ifølge hende er det frivilligt at rapportere, hvad der sker med returnerede varer. Det bliver derfor svært at vide, hvor meget der bliver solgt igen, og hvor meget der ender med at blive smidt ud.

Denne sommer skrev The Guardian, at 2,6 ton returnerede varer ender direkte på lossepladsen hvert år.
Dette skyldes, at det er tidskrævende og dyrt at behandle returneringer. Knapper kan være faldet af, papindsatser skal indsættes igen, mærker skal syes på igen, og de skal foldes, pakkes og registreres i systemet. Ofte, ifølge den britiske avis, var det så nemt at smide varen væk.

September 26, 2023