Dette er Manolo Blahniks 5 favorittsko fra hans strålende karriere
Allerede da Manolo Blahnik vokste opp på Kanariøyene, var han svak for mote. "Moren min kledde seg elegant og designet og laget sine egne sko. Vi var avhengige av at verden fortalte oss om mote, og hver måned kom det en leveranse med magasiner til henne [hjemme hos oss i Santa Cruz de la Palma], som jeg slukte", forteller han til Vogue i dag. "Faren min var sjenerøs og ga oss store esker med sjokolade, som jeg bare fikk lov til å velge én eller to av. De var dekket av nydelig aluminiumsfolie, som jeg koste meg med og brukte til å lage de minste skoene til øglene i hagen vår."


Men det var først mange år senere, etter et skjebnesvangert møte med Diana Vreeland, at Blahnik bestemte seg for å bli skomaker. "Min interesse for mote og sko ble vekket tidlig, men det var fru Vreeland som rådet meg til å lage sko - så det gjorde jeg", sier han. Resten er historie: Blahniks kreasjoner har blitt båret av alt fra Diana, prinsesse av Wales, til Sarah Jessica Parker (som Carrie Bradshaw og privat). På spørsmål om hans uutslettelige innflytelse på motebildet, ler han bare: "Det er hyggelig å se at folk bruker skoene mine, men jeg er bare en skodesigner, ikke et varemerke. Jeg gjør det jeg elsker, og det kommer jeg til å fortsette med."


I forbindelse med lanseringen av The Craft Room i merkets virtuelle arkiv, som gir et enestående innblikk i håndverket bak Manolo Blahniks kreasjoner, har Vogue snakket med motekoryfeet om hans favorittskodesign.


1/5 The Antonietta "Jeg er veldig stolt av skoene jeg designet til Sofia Coppolas film Marie Antoinette. Det var veldig gøy å jobbe med henne og kostymedesigneren Milena Canonero. Designet er basert på en historisk hoffsko, men med forlenget hæl og tunge for å gjøre den moderne. Jeg tror Marie Antoinette ville brukt den hvis hun levde i dag. Hun skal ha eid over 3000 par sko."


2/5 BB-pumpen "Jeg oppkalte denne skoen etter Brigitte Bardot. Jeg visste at denne modellen ville dukke opp i flere kolleksjoner, så det var naturlig å oppkalle den etter en person jeg beundrer. Brigitte har alltid vært en inspirasjonskilde for meg. Naturlig, feminin og vakker."


3/5 Campari "På 90-tallet designet jeg mange barokksko, blant annet Campari, som er en av favorittskoene mine. Jeg ble inspirert av et bilde som Corinne Day tok av Kate Moss i 1990, og som symboliserer datidens jentete, naturlige skjønnhet. Jeg er fortsatt fascinert av fregnene hennes på det bildet. Jeg tok de klassiske Mary Janes og gjorde dem sexy: spiss tå, høy hæl, svart lakk med grosgrainbånd. Det er så morsomt at Kate endte opp med å ha på seg skoene i britisk Vogue når det var hun som var inspirasjonen til dem."


4/5 The Maysale "Denne skoen het opprinnelig Salem fordi den var inspirert av kragene og mansjettene som pilegrimene som reiste til Amerika med Mayflower hadde på seg. Jeg designet den for Isaac Mizrahis vår-/sommerkolleksjon i 1991, og samme år hadde Madonna på seg et par på filmfestivalen i Cannes. Etter det ble de veldig populære - plutselig ville alle ha et par. Linda Evangelista bestilte dem i en rekke farger. Mules er favorittskoene mine å designe. Jeg elsker lyden de lager når du går."


5/5 Carolyne "Jeg designet denne modellen i 1986. Den er inspirert av kunstneren Carolyne Roehm, som var veldig elegant og chic, og ble brukt av Carolyn Bessette-Kennedy, som tilbrakte en hel dag i butikken og pratet i det uendelige! Det er en komfortabel sko, en sko som ikke tilhører noen epoke - det er det jeg kaller en evig sko. Alltid moderne. Den ser perfekt ut overalt, og du kan ta den på deg om morgenen og glemme den."
April 25, 2024