Malgosia Bela: "Jeg hadde følelsen av at noen hadde gjort en stor feil."
Til tross for at hun har tilbrakt mer enn to tiår i motebransjen, slet den polske supermodellen MALGOSIA BELA lenge med bedragersyndromet før hun endelig aksepterte sin profesjonelle suksess. GILLIAN BRETT møter en av motebransjens mest forfriskende stjerner for å snakke om second acts, fester og fallgruvene i sosiale medier.

Til tross for mer enn to tiår i motebransjen har den polske supermodellen MALGOSIA BELA holdt på en hemmelighet som er vanskelig å finne i en så hyperoppkoblet verden. Bela er den unnvikende polske supermodellen med gjennomtrengende grønne øyne og glassklare kinnben, ansiktet til mer enn 50 internasjonale magasinforsider og ingen profiler på sosiale medier (selv om det selvsagt finnes fansider dedikert til henne). Kort sagt har hun den kjølige selvbeherskelsen til en kvinne som har en medfødt selvtillit som ikke påvirkes av "likes".

"Jeg tror jeg mister mange jobber fordi jeg ikke er på Instagram", sier hun mens hun koser seg i en kurvstol etter fotograferingen for PorterEdit i Warszawa, på det avsidesliggende feriestedet på Korsika der hun ferierer sammen med venner og ektemannen, filmregissøren Pawel Pawlikowski. "Men det er et bevisst valg fra min side. Det er sant at hvis noen booker meg, betyr det at de ikke har noe imot at jeg ikke har det." Hun kommer rett fra morgenbadet, med bar overkropp og håret satt opp i en hestehale, og utstråler en naturlig skjønnhet som ingen Facetune noensinne kan gjenskape. Hun nipper til en brusende vann med fersk sitron, krysser beina elegant som en hest og snakker muntert om strandfesten hun var på kvelden før.

"Jeg tror jeg mister mange jobber fordi jeg IKKE er på Instagram. Men det er en BEVISST avgjørelse fra min side."

Det var forventet at hun skulle være reservert, men Bela er omgjengelig, morsom og avvæpnende ærlig. I en alder av 42 år virker det som om hun har funnet seg til rette med det, noe som utvilsomt skyldes at alt på en måte falt på plass da hun nærmet seg 40: Hun traff mannen sin, flyttet tilbake til Polen med sin 15 år gamle sønn Jozef og fikk jobb som sjefredaktør for det nystartede Vogue Poland (hun er nå magasinets kreative direktør). Hun jobber fortsatt som modell - om enn i langt mindre grad enn i sine glansdager - og avslører at den overveldende følelsen av bedragerisyndrom og skyldfølelse hun slet med i begynnelsen av karrieren, endelig har lagt seg. "Jeg snakket mye med mannen min, som er en stor filmregissør, om hvordan selv store kunstnere kan føle seg som bedragere", sier hun. "Jeg slet også med mye skyldfølelse, men når jeg snakker om det nå, ser jeg at det var mye oppofrelse og ensomhet og ting vi måtte gi avkall på. Det tok noen år før jeg virkelig aksepterte [modellyrket] som et yrke og taklet skyldfølelsen over at det ikke var et ekte yrke, bare et glamorøst yrke. Det var først da jeg fikk sønnen min at jeg klarte å akseptere det.

"Dette var min sjanse til å se VERDEN. Jeg hadde aldri reist før - jeg bodde i et kommunistisk land til jeg var 12 år, så for meg virket det å reise som en luksus."
Bela, som studerte engelsk litteratur og er klassisk utdannet pianist, ønsket tidlig å bli universitetsprofessor som moren, helt til et tilfeldig møte med en modellspeider på et teater i Krakow da hun var 21 år, endret hennes karrierevei dramatisk. "Hans måte å overtale meg til å bli modell på - noe som ikke ga mening for meg - var å kjøpe en billett til New York til meg", forteller hun. "Jeg følte at dette var min sjanse til å se verden. Jeg reiste ikke i det hele tatt - frem til jeg var 12 år bodde jeg i et kommunistisk land, så det å reise var noe veldig luksuriøst, og vi gjorde det ikke. De trodde at jeg var ute etter en venninne som bodde i Canada, en utvekslingsstudent som hadde kommet til universitetet mitt, og at jeg ville dra til New York fordi det var nærmere.

"Som mor til et ungt menneske var det helt vanvittig.... Jeg hadde 300 dollar i lommen, ikke noe kredittkort og ingen mobiltelefon. Jeg hadde telefonnummeret til byrået som kunne ta meg. Jeg hadde ingen portefølje, jeg hadde ingen bilder. Jeg endte opp på JFK, gikk til en telefonkiosk, ringte nummeret og fikk beskjed om at de aldri hadde hørt om meg - ingen god start." Heldigvis var det noen i byrået som til slutt skaffet henne en plass i avdelingen for nye ansikter og ga henne adressen til en modellleilighet som kostet en femtedel av hele budsjettet. "Jeg ville aldri tillatt sønnen min å gjøre noe sånt, men det var andre tider. Jeg tror at når foreldrene dine ikke kan kontrollere deg hele tiden, blir du mer oppfinnsom."

Genser fra Alexander Wang, shorts fra Nagnata, støvler fra Prada, lue fra Albus Lumen
"Jeg var aldri superkommersiell eller tjente millioner av dollar eller noe som helst, men min økonomiske status endret seg, og jeg kunne hjelpe FAMILIEN min, og det var en drivkraft for meg.
Topp Versace, bukse Peter Do, sandaler Prada, solbriller Andy Wolf, bikini.
Bluse og støvler The Row; bikinitrusse Matteau; hatt Sensi Studio
Belas store gjennombrudd kom da hun møtte den innflytelsesrike stylisten Joe McKenna. Hun var kjent for hans elegante og sofistikerte estetikk og hadde nettopp kommet fra en prøvefotografering med lange, svarte hårforlengelser og mye sminke - "alt Joe elsker, ikke sant?". Men McKenna gjenkjente hennes overjordiske skjønnhet under protesene og gjorde henne til Jil Sanders ansikt utad denne sesongen. Etter å ha åpnet og avsluttet vår/sommer 2000-showet og vist seg foran kameraet i kampanjer fotografert av David Sims, fanget Belas kameleonaktige evne til å forvandle seg fra en kul jente med kant til en klassisk skjønnhet oppmerksomheten til flere merker, blant annet Versace, Valentino og Stella McCartney (som hun har samarbeidet med lenge og gikk for denne sesongen). "Jeg var aldri superkommersiell eller tjente millioner av dollar, men min økonomiske status endret seg, og jeg kunne hjelpe familien min, og det var en drivkraft for meg", sier hun. "Likevel følte jeg lenge at noen hadde gjort en stor feil. Da jeg første gang gikk inn i [Richard] Avedons studio, trodde jeg at han ville gjennomskue det." Men det gjorde han ikke? "Vel, han så meg som mer enn bare en modell. Han pushet meg mye i retning av skuespilleryrket."

Bela beskriver Avedon som en av sine viktigste mentorer (hun skrev til og med en 100-siders oppgave om ham i forbindelse med mastergraden i kulturantropologi). "Jeg tror at fordi han hadde en så stor tilstedeværelse og personlighet, tok jeg alt han sa og gjorde som en leksjon og et råd", sier hun. "Han lærte meg at en fotografering er en intim samtale, en dialog mellom modellen og fotografen. Hvis du virkelig fokuserer på den dialogen, blir alt annet uviktig - høye hæler, ubehagelige klær, vindmaskiner. Til syvende og sist ga det meg mye selvtillit foran kameraet. Å jobbe med Avedon var et vendepunkt for meg i så måte."

Hun husker også godt de store oppsettene på Tim Walker-opptakene, som inkluderte "20 meter lange skjeletter eller et fly laget av brød eller gigantiske snegler - det var alltid noe veldig, veldig imponerende." Med sin lidenskap for å spille ulike karakterer er det ingen overraskelse at Bela begynte å spille teater. I fjor spilte hun sin siste rolle i regissør Luca Guadagninos nyinnspilling av den italienske kultskrekkfilmen Suspiria. Men skuespillet er fortsatt hennes hobby, og det er en verden hun stadig oftere går inn i for å støtte sin BAFTA-belønte ektemann, som hun møtte for fire år siden gjennom en felles venn, en regissør. De giftet seg i all hemmelighet i en liten seremoni der bare barna, nære slektninger og vitner var til stede. Samme kveld holdt de en stor innflyttingsfest i Warszawa - der bruden hadde på seg en "svart, stram og veldig sexy" kjole fra Victoria Beckham - og kunngjorde det intime bryllupet foran over 100 gjester.

"[AVEDON] lærte meg at en fotografering er en intim samtale, en DIALOG mellom modellen og fotografen. Det gjorde at jeg følte meg tryggere foran kameraet."

Denne diskré tilnærmingen oppsummerer Bela perfekt. Hun utstråler absolutt ro og snakker med en visdom som hennes friske ansikt ikke antyder. Hennes "hemmelighet" er en livsstilsendring og en investering i egenomsorg. "Jeg lever mye sunnere nå. For tjue år siden var det kaffe og sigaretter som gjaldt, og jeg var konstant på farten, sier hun. Nå liker jeg å spise godt, sove godt og trenger en eller annen form for mosjon for å føle meg vel i huden." Hun svømmer en time om dagen, fem dager i uken, og bruker en uforpliktende blanding av naturlig, økologisk hudpleie. "Jeg liker å bruke alt i ansiktet som lukter spiselig og føles som olje. Det er det som skjer når man fyller 40 - man lærer å behandle seg selv med litt mer kjærlighet.
April 11, 2024