Temaet for Met Gala 2024 er offentliggjort: "Sleeping Beauties: Reawakening".
Costume Institutes vårutstilling 2024 - og det tilsvarende temaet for Met Gala om et halvt år - blir en fryd for øyet med rundt 250 objekter som spenner over 400 års historie.

Kuratorskap og banebrytende teknologi vil sammen avsløre dyrebare motemesterverk som aldri før har blitt vist på neste års Costume Institute-utstilling på Metropolitan Museum of Art.

Utstillingen våren 2024 har fått tittelen Sleeping Beauties: Reawakening Fashion. Rundt 250 objekter fra Costume Institutes permanente samling - noen av dem har sjelden vært vist offentlig før - vil bli vist på en helt ny måte. Max Hollein, direktør og CEO for Met, Marina Kellen French, sier: "Denne innovative utstillingen vil flytte grensene for vår fantasi og invitere oss til å oppleve mange fasetter av et verk, lære mer om dets historie og til slutt få en dypere forståelse av dets skjønnhet.

Hovedutstillingen spenner over 400 års historie, fra en engelsk bodice fra den elisabethanske epoken på 1600-tallet til designere som Phillip Lim, Stella McCartney og Connor Ives fra det 21. århundre. I tillegg presenteres design av Elsa Schiaparelli, Yves Saint Laurent, Christian Dior, Hubert de Givenchy og mange andre kanoniske motedesignere. Disse vil stå i sentrum for et kuratorskap som tar sikte på å avdekke og belyse vår forståelse av den naturlige verden gjennom modellering av klær og tekstiler.

I forkant av kunngjøringen i morges sa Andrew Bolton, Wendy Yus kurator med ansvar for Costume Institute: "Mote er en av de mest spennende kunstformene på grunn av sin tilknytning til kroppen. Den er gjennomsyret av minner og følelser, og vi forholder oss til den først og fremst gjennom sansene våre. Jeg håper denne utstillingen vil stimulere til en sanselig forståelse av mote".

Bolton forklarer at utstillingen vil være strukturert rundt rundt 50 historisk viktige og estetisk vakre plagg fra kolleksjonen som er for skjøre til å kunne brukes igjen. "Dette er tittelens 'Sleeping Beauties'", sa han. I stedet for å fylle sin opprinnelige funksjon, vil disse plaggene - inkludert det elisabethanske overdelen og en ballkjole i silkesateng av den amerikanske modeskaperen Charles Frederick Worth fra 1877, som var den opprinnelige inspirasjonen til utstillingen - i stedet bli forvandlet gjennom utstillingen.

Mange av dem vil bli vist sammen med moderne motearbeider som utilsiktet gjenspeiler eldre verk. Illusjonsteknikken Pepper's ghost vil bli brukt til å gjenopplive noen av dem, mens videoanimasjon, lysprojeksjon, lydlandskap, kunstig intelligens, CGI og andre former for sansestimulering vil bli brukt på ulike måter for å veve en kontekstuell forståelsesramme rundt hvert enkelt verk. Bolton legger til at utstillingen er inndelt i tre "soner" - jord, hav og himmel - og at den følger utviklingen i synet på naturen gjennom håndverk og bearbeiding av naturmaterialer til klær. Han sier: "Det er virkelig en ode til naturen og motens emosjonelle poetikk. Vår tids vektlegging av bærekraft og regenerative produksjonsformer vil bli representert med nylig innkjøpte plagg fra noen av de mest innovative skaperne innen moderne mote.

Bolton har rekruttert billedskaperen Nick Knight, grunnleggeren av SHOWstudio, som kreativ konsulent for den visuelle presentasjonen av utstillingen, mens kunstneren Sissel Tolaas, kjent for sitt arbeid med Demna hos Balenciaga, har utviklet dufter til noen av nøkkelinstallasjonene. Utstillingens romlige utforming er designet av arkitektfirmaet Leong Leong i samarbeid med Met's designavdeling.

"Sleeping Beauties: Reawakening Fashion" er muliggjort av hovedsponsoren TikTok, med ytterligere støtte fra Loewe og Condé Nast, utgiveren av Vogue. Utstillingen varer fra 10. mai til 2. september 2024 og åpner for publikum etter Met-gallaen 6. mai, som er Costume Institutes viktigste finansieringskilde for alle aktiviteter.
February 22, 2024