5 historier om populært tilbehør
Mennesker har alltid strebet etter skjønnhet og individualitet, og ønsker å skille seg ut og tiltrekke seg oppmerksomhet. Accessories spiller en viktig rolle når det gjelder å komplettere utseendet vårt, skape blikkfang og tiltrekke seg oppmerksomhet. Disse tilsynelatende små, men uunnværlige pyntegjenstandene har en fascinerende historie og har utviklet seg til sine moderne former.

1. Øredobber

Øredobber kan spores tilbake til nesten alle sivilisasjoner gjennom historien, uavhengig av tid og sted. Opprinnelig ble øredobber hovedsakelig brukt av menn og hadde en hellig betydning i ulike kulturer. I det gamle Egypt symboliserte for eksempel en ørering at man tilhørte den høyeste sosiale klassen. I antikkens Roma ble slaver ofte tvunget til å bære øreringer, mens de i antikkens Hellas ble assosiert med personer som drev med prostitusjon. Øredobber i Europa gikk med tiden over fra å være et mannlig smykke til å bli et kvinnelig smykke.

I mange land, deriblant Russland, kunne øredobber være et tegn på sosial status. Ved å se på stilen og materialet på øredobbene kunne man enkelt avgjøre en persons rikdom og posisjon i samfunnet.

2. Belte

I dag er belter tilgjengelige for alle, men på 300-tallet f.Kr. var de forbeholdt faraoene i det gamle Egypt og deres nærmeste medarbeidere. Opprinnelsen til moderne belter tilskrives ofte perserne, et nomadefolk som brukte belter av praktiske årsaker. Belter tjente det praktiske formålet å holde kroppen varm når man red på hester, og sørget for at klærne passet godt til huden.

I løpet av middelalderen ble belter stadig mer populære, og de ble smalere og enklere. De ble båret rundt hoftene og fungerte som bærere av pengesekker, amuletter, anheng og til og med våpen. Beltenes popularitet avtok imidlertid etter hvert.

I løpet av 1900-tallet fikk belter fornyet interesse, først og fremst på grunn av globale militære konflikter. Etter at krigene var over, populariserte britene belter som en viktig del av elegante og forretningsmessige antrekk.

3. Clutch

Det er vanskelig å forestille seg en moderne kvinnes kveldsantrekk uten en clutch - en liten håndveske. Clutchen har en historie som går helt tilbake til 1500-tallet, da vesker, som opprinnelig var beregnet på oppbevaring av penger, ble introdusert. Disse veskene vokste gradvis i størrelse, og damene begynte å bruke dem ikke bare til penger, men også til smykker, speil, kjærlighetsbrev og til og med personlige dagbøker.

På slutten av 1500-tallet ble veskene utsmykket med edelstener og gullpreg, og vesker kalt "reticules" ble moderne. I England ble disse veskene kalt "clutches", noe som betyr at de ble tatt i hånden. På slutten av 1800-tallet hadde clutchen utviklet seg til sin moderne form, med avlang form og håndleddsstropp.

På begynnelsen av 1900-tallet falt clutchen i unåde på grunn av ugunstige verdenspolitiske forhold. Tilbehøret ble imidlertid populært igjen takket være kjente designere som Coco Chanel og Christian Dior. Spesielt Coco Chanel ble sjelden sett uten en liten veske i hånden, noe som inspirerte mange kvinner til å etterligne hennes stil.

4. Vifte

I dag brukes vifter som motetilbehør i forbindelse med fotografering, moteshow eller historiske teaterforestillinger. Men allerede i middelalderen brukte jenter vifter under festlige utflukter og behersket "viftespråket".

Vifter ble introdusert til Europa fra Østen gjennom handelsruter og ble uunnværlige elementer i kvinners antrekk på 1500- og 1600-tallet. Viftene ble laget av ulike materialer, blant annet lær, silke, perlemorplater, kraftig papir, malerier, blonder og strutsefjær. Fargen på viftene hadde betydning: svarte vifter signaliserte tristhet, røde vifter glede og brune vifter lykke.

Vifter ble også brukt til å sende hemmelige beskjeder mellom jenter, beregnet på bestemte personer. I tillegg inneholdt viftene ofte små speil som gjorde det mulig å observere menn diskret og tiltrekke seg deres oppmerksomhet ved å reflektere sollyset.

På 1800-tallet hadde "viftespråket" mistet sin relevans, men selve viftene forble på moten i en lengre periode. I løpet av denne perioden utviklet viftemønstrene seg til å inkludere botaniske og ornamentale mønstre, i tillegg til motiver fra antikken.

I noen regioner i Kina brukes vifter fortsatt til å formidle informasjon. Når to personer nærmer seg hverandre, holder de opp en vifte med skrevne hieroglyfer slik at den andre lett kan lese dem.

5. Hansker

Hanskens historie er eldre enn vår tidsregning, og hanskene ble opprinnelig brukt som beskyttelsesutstyr. I antikkens Roma ble hansker brukt for å beskytte hendene mot varmt vann og mat.

I middelalderen fikk hanskene en estetisk funksjon og ble utsmykket med perler, edelstener, gull og sølv. Hanskene gikk fra å være en praktisk nødvendighet til å bli et statushevende motetilbehør som ofte ble brukt av monarker. På 1300-tallet gikk hanskene til og med helt opp til albuen, noe som skyldes en oppfinnelse av dronning Elizabeth I av England. Hansker for menn ble imidlertid stadig mindre populære og ble først og fremst brukt av franske musketerer.

Napoleon Bonaparte spilte en viktig rolle i å gjenopplive menns interesse for hansker, og han skaffet seg en stor samling. På 1800-tallet fikk herrehanskene en mer stram og minimalistisk stil uten utsmykning. Samtidig ble hanskene til kvinner mer ekstravagante, og fingerløse hansker ble en viktig trend.

Helt frem til 1930-tallet var hansker for kvinner en fast del av dameklærne. Men i 1968 ble hansker symbolsk assosiert med påtatthet, hykleri og uoppriktighet. Til tross for dette har hanskene gjort comeback i den moderne moteverdenen, blant annet for å beskytte mot vær og vind, samtidig som de byr på variasjon og pynt.

December 19, 2023