Erika Palkovicova "Never compare yourself to others."
MØT ERIKA PALKOVIČOVÁ

Erika Palkovičová, som har blitt vår nye #HBlover og VIP-bidragsyter, kommer fra Slovakia. Mens hun studerte på et handelsakademi, kom hun tilfeldigvis med på en Schwarzkopf Elite Model Look-casting, og livet hennes endret seg fra grunnen av. Etter at hun var ferdig med studiene, begynte hun å jobbe som modell på heltid, og har tilbrakt mesteparten av karrieren mellom New York og Paris. Det virker som en drøm som går i oppfyllelse - og det er ikke noe "men" heller!

Hun har jobbet for merker og magasiner hun aldri kunne ha drømt om å jobbe for før - Chanel Beauty, La Roche-Posay, Garnier, Olay, Sephora, Vogue Accessory, L'Officiel, Harper's Bazaar, Elle og mange flere.

Hun sier at hun har lært mye av å være modell og jobbe med kreative mennesker. Det meste av arbeidet hennes har vært med skjønnhetsmerker, og det er her, sammen med verdens beste makeupartister, at hun har lært seg gode skjønnhetstriks, fått sin særegne motestil og funnet ut hvordan hun kan balansere en travel hverdag med en sunn livsstil. Hun har praktisert yoga i mange år, noe som hjelper henne i stressende situasjoner, og for noen år siden begynte hun å bokse - denne sporten har blitt en integrert del av livet hennes.

I tillegg til å reise i jobben, reiser hun også på fritiden. Hun har forelsket seg i fjerne land og kulturer. Men å bare sole seg på stranden og gjøre ingenting er ikke noe for henne. På flyplasser og lange flyreiser fordriver hun tiden med å lese. Hun elsker historier, både fiktive og virkelige. Hun finner mye inspirasjon i alle små ting.

Hvilke små ting henter du mest inspirasjon fra for tiden? Når jeg reiser, leser jeg bøker på flyet, og jeg vet ikke hva det er, men jeg får alltid flest ideer når jeg er oppe i skyene, og da skriver jeg mye. Ellers finner jeg inspirasjon hvor som helst - om morgenen på favorittkafeen min, mens jeg ser på idyllen og lytter til gamle sanger. Jeg elsker en viss grad av nostalgi. På regnværsdager kjøper jeg alltid billett til et museum eller galleri. Jeg er så heldig å være sammen med folk som brenner for noe, og det er ikke noe mer inspirerende enn å se noen som gjør ting med lidenskap.

Det virker som om du begynte som modell mer eller mindre ved en tilfeldighet. Hvem hadde du vært i dag hvis det ikke hadde vært for den skjebnesvangre castingen? Jeg begynte med Schwarzkopf Elite Model Look. Jeg gikk på handelshøyskole, men bare fordi jeg fikk gode karakterer. I ettertid tenker jeg at det er veldig tidlig i livet, som 14-åring, å bestemme seg for hva man egentlig vil bli. Det var et valg som ble tatt av fornuft og kanskje påvirkning fra omgivelsene. Alle som gjorde det bra på skolen, gikk enten på gymnas eller handelshøyskole. Men jeg tror ikke det var den retningen jeg ville ha valgt. Jeg har alltid vært mer interessert i kunst. All slags kunst. Og jeg var også veldig opptatt av økologi. På barneskolen vant klassen vår den globale konkurransen om Slovakias beste økologiprosjekt, og som tiåring fløy jeg til Canada sammen med tre andre klassekamerater for å presentere prosjektet på Children's Ecology Summit.

Du har reist verden rundt gjennom arbeidet ditt. Hvor vil du gjerne reise tilbake og hvorfor? Når det gjelder jobb, har jeg alltid visst at jeg ville bo i New York, og det er favorittbyen min så langt. Men det er et hat-kjærlighetsforhold. Jeg savner den når jeg ikke er der, og omvendt kan jeg ikke vente med å ta en pause og få en forandring i omgivelsene. Det er en hjertesak for meg. Jeg vil ikke være en av dem som sier "New York eller ingen steder", men jeg vet at det beskriver meg. Jeg vet at det ikke er en by for alle, men det er det jeg elsker ved den. Den tester grensene mine og inspirerer meg hele tiden.

Og hvilket reisemål drømmer du om å besøke? Vel, det er mange. Men det første jeg kom til å tenke på da jeg stilte spørsmålet, var Patagonia. Men hele Sør-Amerika har lenge stått på ønskelisten min, og derfor fløy jeg til Rio i bursdagsgave i fjor.

Hva er det beste rådet du har fått i bransjen? Aldri sammenlign deg selv med andre. Det er nok det vanskeligste å gjøre, spesielt når det gjelder modellyrket. Da jeg begynte, var det ganske sjelden å se en liten modell på catwalken. Og når man gjorde det, var det en toppmodell. Jeg slet virkelig med det selv. Jeg følte at jeg ikke hørte hjemme i den verdenen. Hvis jeg ikke hadde hatt et team av mennesker rundt meg som så potensialet i meg, ville jeg sannsynligvis ha sluttet med en gang. I dag, tretten år senere, kan jeg trygt si at jeg er svært fornøyd med karrieren min.

Og hva var det verste? Å få håret farget i forbindelse med en kampanje i New York. (Ler) Det var bare en lysere blondfarge, men jeg følte meg likevel veldig ukomfortabel helt til håret vokste ut og jeg ble klippet.

Hva har du lært gjennom årene i mote- og skjønnhetsbransjen? Å ikke følge trender. Å skape min egen stil, å kle meg og sminke meg på en måte som føles naturlig for meg. Trender endrer seg, og jeg vil ikke at det skal påvirke autentisiteten min. Jeg sier ikke at jeg ikke vil kjøpe ting fra den nye kolleksjonen. Men som oftest er det tidløse plagg som jeg fortsatt vil bruke om 10 år. Og når det gjelder originalitet, elsker jeg vintagebutikker.

Og hva vil du gjerne lære deg i fremtiden? Å slappe av og stresse mindre. Selv om jeg har vært i bransjen i 13 år, får jeg panikk hver gang det skjer noe uforutsett (vanligvis ca. 10 ganger i uken), i hvert fall for en stund. (ler)

Hva kommer artiklene dine på Harper's Bazaar-nettstedet til å handle om? For Harper's Bazaar kommer jeg til å skrive mest om alle tipsene, triksene og rådene jeg har lært gjennom modellkarrieren. Jeg planlegger å presentere intervjuer med de beste designerne, frisørene, makeupartistene og artistene jeg har hatt gleden av å jobbe med. Du kan også se frem til videoer om alt som inspirerer meg, enten det er kunst, arkitektur eller reiser.



November 21, 2023