Vanlige typer modelleringskontrakter
Modellkontrakter er ikke noe som passer for alle. Hvert byrå har sin egen måte å gjøre ting på, og hvert byrå har sine egne regler, forskrifter og retningslinjer. Jo flere kontrakter du signerer, jo mer vil du lære om likhetene og forskjellene mellom dem, men før du kommer så langt, kan det hende du føler deg litt fortapt.

Det kan være greit å vite at det generelt finnes fire hovedtyper av modellkontrakter i bransjen: hovedkontrakter, ikke-eksklusive kontrakter, eksklusive kontrakter og engangskontrakter.

Kontrakter med hovedagenturer
Hovedbyrået (eller hovedagenten) er det byrået du begynner å jobbe med. Det er dette byrået som hjelper deg med å lære deg bransjen og bygge opp porteføljen din, og som gir deg de rådene du trenger for å lykkes som modell. Derfor vil kontrakten med moderagenturet mest sannsynlig være den første du signerer.

Moderagenturer er ofte mindre, lokale modellagenturer. For å hjelpe modellene sine med å få større og mer lukrative kontrakter, promoterer moderbyrået ofte modellene sine til andre byråer i større markeder, som New York, Paris, Milano og Tokyo.

Å være i et større marked betyr at du har mulighet til å få modelljobber i store publikasjoner som Vogue, Elle og W, og til å jobbe med store kunder som Gucci, Prada og Abercrombie & Fitch.

Moderbyrået ditt får en provisjon, vanligvis mellom 5 % og 10 %, av det det større byrået trekker fra. Siden hovedbyrået uansett får en prosentandel av det det store byrået trekker fra, vil det ikke koste deg mer å ha et hovedbyrå og et stort byrå til å representere deg. Når det er sagt, er det i noen markeder, særlig i Asia, slik at moderbyråets provisjon legges til leadbyråets provisjon.  

Når det gjelder kontrakter med leadbyråer, er det viktig å være oppmerksom på hvor lenge kontrakten binder deg. Noen kontrakter varer bare et år eller to, mens andre kan vare hele karrieren.

Ikke-eksklusive kontrakter
En ikke-eksklusiv kontrakt gir modeller muligheten til å signere med så mange byråer de ønsker, og eventuelt inngå egne kontrakter med andre byråer. Dette er mer vanlig for kommersielle modeller enn for high fashion- eller pressemodeller. Det er ikke sikkert at du får like mange muligheter eller like mye rådgivning hos et ikke-eksklusivt byrå som hos et eksklusivt, men denne kontraktstypen gir modeller stor frihet. Hvis modellbyrået finner arbeid til deg, får de provisjon. Og hvis du finner jobb på egen hånd, skylder du dem ingenting.

Eksklusive kontrakter
Når du signerer en eksklusiv kontrakt med et modellbyrå, kan du bare representeres av dette byrået så lenge kontrakten varer. Noen ganger finnes det unntak - begrepet "eksklusiv" kan være begrenset av tid, geografi eller type modellering - men hvis du jobber med et toppbyrå som Ford eller Wilhelmina Models, betyr det at du ikke kan signere med noen andre uten deres tillatelse.

Denne typen kontrakter gir mye makt til modellbyrået, så hvis du vurderer å signere en eksklusiv kontrakt, er det enda viktigere å forsikre deg om at du jobber med et anerkjent modellbyrå som vil ditt beste.  

Tidsbegrensede kontrakter
Denne typen kontrakt gjelder kun for ett enkelt oppdrag. Så snart prosjektet er ferdig, avsluttes kontrakten. Sørg for at alle detaljer - for eksempel hvor mye du får betalt, hvordan bildene dine skal brukes, hvor lenge de skal brukes og eventuelle restriksjoner på samarbeid med konkurrerende selskaper - er tydelig forklart i kontrakten. Det er alltid bedre å samarbeide med et byrå som kan hjelpe deg med å utarbeide denne typen kontrakter enn å signere en selv.
December 29, 2022