Nordmenn på forsiden av Vogue Scandinavia for første gang i historien
- Å havne på forsiden av Vogue etter ikoner som prins Nikolai, Helena Christensen og Alicia Vikander er selvfølgelig stort, sier den norske modellagenten.

I juni 2020 ble det kjent at verdens mest kjente motemagasin skulle få en skandinavisk utgave. Nesten et år senere var store deler av redaksjonen på plass, med fire nordmenn blant de ansatte; Rawdah Muhamad, Celine Aagaard, Marianne Theodorsen og Betty Bachz.

Da det første nummeret av magasinet kom ut i september 2021, ga Melk & Honning moteteoretikeren Pia Henriksen i oppdrag å anmelde det. Hun kalte det "nesten stereotypisk korrekt der det skal være, men perfekt utført".

I løpet av våren ble det kjent at alle de fire nordmennene sluttet. Muhamad uttalte i den forbindelse at magasinet "ikke holdt den standarden hun mente Vogue burde ha". Da Melk & Honning møtte sjefredaktør Martina Bonnier i forbindelse med magasinets ettårsjubileum i september, ønsket hun ikke å kommentere saken.

På spørsmål om hvorfor det ikke hadde vært noen nordmenn på forsiden av magasinet, lettet hun likevel litt på sløret.

- Det er en hemmelighet, men den kommer veldig snart...

Ifølge henne var det en "interessant og aktuell person fra Norden."

Nyheten ble kjent sent tirsdag ettermiddag.

Hele tre nordmenn pryder forsiden av Vogue Scandinavias splitter nye oktober/november-utgave.

Den norsk-somaliske toppmodellen Ceval Omar er i rampelyset, omgitt av blant andre IT-fotografen Jacqueline Landvik og modellen og artisten Inti Wang.
Omar har gjort stor suksess i den internasjonale modellbransjen. Hun var den første svarte transpersonen som ble booket av britisk Vogue, har vært med i skjønnhetskampanjer for YSL og Charlotte Tilbury, Off-White og Mugler, og på store reklameplakater for Dolce & Gabbana.

Omar har også vært på forsiden av norske og danske ELLE.

Med slagordet "Ceval and her sisters" har hun med seg et knippe av sine aller beste venninner i LHBTQIA+-miljøet på forsiden.

Bildene er tatt av rumenske Dan Beleiu.

Ifølge intervjuet - ført i pennen av Vogue Scandinavias digitale redaktør Allyson Shiffman - var dette Omars egen idé.

Hun skal ha sendt over et bilde tatt av Peter Lindbergh for Vogue på 90-tallet, der datidens mest legendariske modeller sto side om side, og ønsket at det skulle være inspirasjonen til fotograferingen, men i en oppdatert versjon, med større mangfold og flere transpersoner. Landvik er også transkvinne, mens Wang har et avvikende forhold til kjønn.

Tre nordmenn på forsiden av det nye Vogue Scandinavia.
Foto: Dan Beleiu / Vogue Scandinavia
- Det kunne ha vært en egen feiring bare for meg. Men jeg ville hylle alle de ulike versjonene av meg som gir plass til meg i denne verden, akkurat som jeg gir plass til dem. De fortjener en hyllest og søkelyset rettet mot dem, forklarer Omar i intervjuet.
På spørsmål fra Shiffman om hun kan beskrive sin beste venn, sier Jacqueline følgende:

- Du vet når homofile sier "Hun er øyeblikket"? Vel, Ceval er bokstavelig talt det.

- Å havne på forsiden av Vogue etter ikoner som prins Nikolai, Helena Christensen og Alicia Vikander er selvsagt stort. Og det er ingen tvil om at en Vogue-forside er ekstremt verdifullt for en modell, sier Jonas Mangerud i modellbyrået Heartbreak til Melk & Honning.
- Men det mest spesielle er at hun har fått et slikt sted å boltre seg. Samtidig serverer de en historie som mange trenger å høre, fortsetter han.

Mangerud håper mange kjøper bladet og leser historien hennes.

Mandag denne uken ble det også offentliggjort at Omar er blant modellene i Victoria's Secrets nye globale kampanje. Der er hun blant annet sammen med storheter som Bella Hadid og Paloma Elsesser.

- I løpet av de siste tiårene har VS blitt ansett som noe av det største man kan gjøre som modell. Så ble de tvunget til å legge om kursen litt for å tilpasse seg "de nye tidene", forklarer Mangerud.

- Og det beviser de allerede med denne nye kampanjen.

Han tror at hvis du spør modeller, har nok mange fortsatt Victoria's Secret øverst på listen over kampanjer de ønsker seg.

- Og det er fortsatt bare en håndfull nordmenn som har jobbet for dem, avslutter han.


April 11, 2023