Nordmænd på forsiden af Vogue Scandinavia for første gang i historien
- At ende på forsiden af Vogue efter ikoner som Prins Nikolai, Helena Christensen og Alicia Vikander er selvfølgelig stort, siger den norske modelagent.

I juni 2020 blev det kendt, at verdens mest berømte modemagasin ville få en skandinavisk udgave. Næsten et år senere var store dele af redaktionen på plads, med fire nordmænd blandt de ansatte; Rawdah Muhamad, Celine Aagaard, Marianne Theodorsen og Betty Bachz.

Da det første nummer af magasinet udkom i september 2021, gav Melk & Honning modeteoretikeren Pia Henriksen til opgave at anmelde det. Hun kaldte det "næsten stereotypt korrekt, hvor det skal være, men perfekt udført".

I foråret blev det kendt, at alle fire nordmænd stoppede. Muhamad udtalte i den forbindelse, at magasinet "ikke levede op til den standard, hun syntes, Vogue skulle have". Da Melk & Honning mødte chefredaktør Martina Bonnier i forbindelse med magasinets etårsdag i september, ønskede hun ikke at kommentere det.

Da hun blev spurgt, hvorfor der ikke havde været nogen nordmænd på forsiden af magasinet, lettede hun dog lidt på låget.

- Det er en hemmelighed, men den kommer meget snart...

Ifølge hende var det en "interessant og aktuel person fra Norden".

Nyheden kom sent tirsdag eftermiddag.

Ikke mindre end tre nordmænd er på forsiden af Vogue Scandinavias helt nye oktober/november-nummer.

Den norsk-somaliske topmodel Ceval Omar er i rampelyset, omgivet af bl.a. IT-fotografen Jacqueline Landvik og modellen og kunstneren Inti Wang.
Omar har haft stor succes i den internationale modelbranche. Hun var den første sorte trans, der blev booket af britisk Vogue, har været med i skønhedskampagner for YSL og Charlotte Tilbury, Off-White og Mugler og været med på store reklameplakater for Dolce & Gabbana.

Omar har også været på forsiden af norsk og dansk ELLE.

Med taglinen 'Ceval and her sisters' har hun en flok af sine allerbedste venner inden for LGBTQIA+-miljøet på forsiden.

Billederne er taget af rumænske Dan Beleiu.

Ifølge interviewet - skrevet af digital redaktør for Vogue Scandinavia Allyson Shiffman - var dette Omars egen idé.

Hun skulle have sendt et foto, som Peter Lindbergh tog for Vogue i 90'erne, hvor datidens mest legendariske modeller stod side om side, og ønskede, at det skulle være inspirationen til shootet, men i en opdateret version med større diversitet og flere transpersoner. Landvik er også transkvinde, mens Wang har en nonkonform holdning til køn.

Tre nordmænd på forsiden af det nye Vogue Scandinavia.
Foto: Dan Beleiu / Vogue Scandinavia
- Det kunne have været en separat fejring bare af mig. Men jeg ønskede at hylde alle de forskellige versioner af mig, som gør plads til mig i denne verden, ligesom jeg gør plads til dem. De fortjener en hyldest og spotlightet rettet mod dem, forklarer Omar i interviewet.
Da Shiffman spørger Jacqueline, om hun kan beskrive sin bedste ven, siger hun følgende:

- Du ved, når homoseksuelle siger: "Hun er øjeblikket?". Det er Ceval bogstaveligt talt.

- At ende på forsiden af Vogue efter ikoner som prins Nikolai, Helena Christensen og Alicia Vikander er selvfølgelig stort. Og der er ingen tvivl om, at for en model er en Vogue-forside ekstremt værdifuld, fortæller Jonas Mangerud fra modelbureauet Heartbreak til Melk & Honning.
- Men det mest specielle er, at hun har fået sådan et sted at boltre sig på. Samtidig serverer de en historie, som mange mennesker har brug for at høre, fortsætter han.

Mangerud håber, at mange køber magasinet og læser hendes historie.

Mandag i denne uge blev det også offentliggjort, at Omar er blandt modellerne i Victoria's Secrets nye globale kampagne. Her er hun bl.a. sammen med storheder som Bella Hadid og Paloma Elsesser.

- I de seneste årtier har VS været betragtet som noget af det største, man kan gøre som model. De blev så tvunget til at ændre deres kurs en smule for at tilpasse sig "de nye tider", forklarer Mangerud.

- Og det har de allerede bevist med denne nye kampagne.

Han mener, at hvis man spørger modellerne, har mange nok stadig Victoria's Secret øverst på listen over kampagner, de gerne vil have.

- Og der er stadig kun en håndfuld nordmænd, der har arbejdet for dem, slutter han.


April 11, 2023