Hvordan utfordrer Adam Driver begrepet sexsymbol?
Adam Driver: Indieskuespiller med en spesiell fysikk, sexsymbol, begge deler eller ingen av delene?

Etter flere tiår med mannsroller (med unntak av mafiosi-filmer) som kunne gjort seg i en Calvin Klein-reklame (Brad Pitt, Leonardo DiCaprio...), vokser det frem en ny generasjon amerikanske skuespillere. Vi kan ikke la være å tenke på Timothée Chalamet, en ung skuespiller med lang kroppsbygning og gjennomsiktig hud som i "Call Me By Your Name" klarte å stjele showet fra den blonde og muskuløse Armie Hammer... Men også og fremfor alt Adam Driver, som aldri har vært så beundret som i dag.

Kanskje det er på grunn av hans strenge valg av roller, som tillot ham å bli i et knips med fingrene Hollywoods kjære, samler han nå store produksjoner som Marriage Story, House of Gucci og Annette, men erobrer også i år hjertet av Cannes, hvor han tok en ondsinnet glede av å forme navnet sitt i allmennhetens øyne ... Det er rett og slett en suksesshistorie, kan du si. Det er mulig, men det er et spørsmål som gnager meg: Hva er det som gjør at vi elsker Adam Driver så høyt, og spesielt, hvordan utfordret han selve begrepet sexsymbol?

Det var ingenting som gjorde Adam Driver til skuespiller, og enda mindre til den mest lovende i sin generasjon. Nei, virkelig ingenting. Han ble født inn i en baptistfamilie og ble oppslukt av religion og tro fra han var svært ung (absolutt ikke noe galt i det). I en alder av 18 år, etter angrepene 11. september 2001, vervet han seg til USAs væpnede styrker og gikk inn i U.S. Marine Corps. Hans skjebne så ut til å være avgjort... helt til han ble dimittert fra Camp Pendleton i California etter to år av medisinske årsaker, tre måneder før han skulle dra på oppdrag i Irak. Det var da Adam Drivers liv og ønsker tok en ny vending.

Fra 2005 til 2009 studerte han teater ved Juilliard School i New York. Ambisiøs og hardtarbeidende kjempet han for å få roller og dukket for første gang opp i noen politiserier som "The Unusuals" og "New York Special Unit" (en kultserie etter min mening), men det var egentlig serien "Girls" som ga ham suksess. Å gå fra en rolle i en amerikansk serie som har blitt ikonisk til de røde løperne på filmfestivalen i Cannes, Golden Globes og prisutdelinger i løpet av bare noen få måneder er beundringsverdig og får en til å drømme.

Men hva er egentlig et sexsymbol?
Hvis vi ser nærmere etter, er statusen til et sexsymbol skapt av Hollywood i en idé om perfeksjon, også fysisk: På 1950-tallet var James Dean den svovelholdige skuespilleren som ble idolisert av ungdommen før rock and roll, et symbol på femtitallets Amerika, strålende og opprørsk. På samme måte som Marlon Brando, som på 1960-tallet skapte en individuell og fengslende stil som har gått på tvers av tiårene. Eller Brad Pitt (hvordan kan vi ikke nevne ham), den evige mystiske blonde playboyen med uimotståelig slim.

På den annen side må det sies at Adam Driver ved første øyekast ikke er det arketypiske sexsymbolet. Likevel ser han ut til å ha alle forutsetninger for å bli det. Ja, han er ikke spesielt vakker. Men det utsøkte skuespillet hans, dybden han gir karakteren sin og moderniteten til en mann som har mer enn bare en deilig atletisk kropp, snur opp ned på forestillingen vi har om denne statusen og gjør den nesten mer attraktiv. Fysisk, med sin enestående skjønnhet og magnetiske aura, gir han oss en ny visjon av selve begrepet virilitet, som er like verdifull som perfeksjonen til en Marlon Brando eller en Leonardo DiCaprio. Godt gjort, Adam!

Til slutt, ville ikke Adam Driver passe bedre inn i kodene for det franske sexsymbolet?

Adam Driver, en ny arketype

Noen vil si at han ikke har nok filmer på samvittigheten til å få status som sexsymbol. Men gjennom hele karrieren har han klart å forføre de største regissørene til å spille i filmene deres: Steven Soderbergh (i Logan Lucky), Coen-brødrene (i Inside Llewyn Davis), Jim Jarmusch (i Paterson), Noah Baumbach (i Why We're Young), Spike Lee og Martin Scorsese (i Silence). Regissøren av Taxi Driver vil gå så langt som å si at han er "en av de beste, om ikke den beste, skuespilleren i sin generasjon". Som om ikke det var nok, deler han scenen med Lady Gaga i House of Gucci, en film som tar for seg hemmelighetene til tre generasjoner av Gucci-dynastiet.

I Cannes i 2021 var alles øyne rettet mot Adam Driver. Skuespilleren skapte oppmerksomhet ved å tenne en sigarett i folkemengden etter visningen av åpningsfilmen Annette av Leos Carax, der han spiller mot Marion Cotillard. Kanskje dette er oppskriften på å øke berømmelsen hans ... Men ikke bare det.

Adam Driver utfordrer ikke bare selve ideen og bildet av sexsymbolet, men også visjonen vi har om hans fysiske perfeksjon og upåklagelige oppførsel. I "Girls" nølte han ikke med å spille inn sexscener med den andre stjernen i serien, Lena Dunham (Hannah Horvath), noe som var svært dristig og noen ganger ble oppfattet som sjokkerende.

Egeria
Paris, en vakker dag i juli 2021. Overraskelse: Adam Driver er ansiktet til den nye parfymen til huset til Burberry, nøkternt med tittelen Hero (er det ikke skjebnen?). Veldig langt fra kroppsbygningen, han viste i serien "Girls", og til og med i Star Wars-filmene av J. J. Abrams, er hans perfekt tegnede seks pakker fantastisk. Han viser (til vår store glede) frem magemusklene av stål i kampanjevideoen, der han i bar overkropp løper på en strand før han forvandles til det mystiske og mytiske vesenet kentauren. Merket beskriver sitt effluvium som et "spennende ekteskap mellom styrke og subtilitet, kraft og medfølelse, atletikk og kreativitet". Beviset ligger i videoen.

Hverken en eller to, Adam Driver setter fyr på nettet. Internett-brukerne på Twitter og Instagram snakker om det, til det punktet at de lager morsomme "memes". Som de sier, imitasjon og misbruk er de største komplimentene. Uansett forsterker alt dette den gløden og den påtagelige beundringen som er skapt rundt skuespilleren. Det er litt som når du setter "daten" din på en pidestall fordi du gjør deg opp en mening om ham, bortsett fra at her er det legitimt. Vi kan si at det er en vellykket satsing for Burberry å lansere det som endelig kan defineres som et anti-sex-symbol.

Det som er sikkert, er at ved å utfordre denne statusen, bidrar Adam Driver til å endre selve bildet som vi lager og rister på kodene. Og det føles godt. Enten vi liker det eller ikke, er han fortsatt en av de beste skuespillerne i sin generasjon.



February 14, 2023