Phoebe Philos selvtitulerte debut er en selvsikker og kompromissløs nytelse.
Til alle filofile: Phoebe Philos første kolleksjon er endelig her, og den var vel verdt å vente på.

Nå er den her! Den betydningsfulle mandagen da Phoebe Philo åpner nettbutikken sin er endelig her, etter den lengste ventetiden i motehistorien. Det var ikke bare den endeløse ventetiden på tre måneder fra det øyeblikket tusenvis av mennesker registrerte seg på nettstedet hennes 27. juli, men også den nesten seks år lange utholdenheten til Philophiles etter at hun forlot Celine i 2017. Det er umulig å overdrive forventningene til denne kvinnelige lederens tilbakekomst, særlig i en tid da det er flere kvinnelige kreative direktører som forlater bransjen enn som kommer til.

Ved første øyekast leverte hun det vi hadde håpet på: et kraftfullt knippe bilder og silhuetter som setter tankene i sving; Phoebe Philos snev av fremmedhet, erotikk og humor, som hun så behendig skjuler blant perfekt anvendelige klær. Følelsene og holdningene hennes stråler ut av bildene med en kompromissløs selvtillit: sterke kvinner som i utgangspunktet ser ned på den besøkende.

Under et møte i selskapets splitter nye hovedkvarter ble hennes forståelse av mote med et feminint blikk - og mye mer - tydelig. I salongen bak den anonyme fasaden på en bygning i London ble det veldig tydelig: Phoebe Philo ble ikke bare født som en komplett kolleksjon, men som et nytt luksuriøst motehus. Det har et eget atelier og en perfeksjonistisk standard som kan måle seg med det beste fra Paris (som Phoebe tydeligvis kjenner godt), og allerede nå kan du se alt fra skreddersøm til skinnjakker (mye skinn), kåper, fritidsplagg, et snev av afterhours, sko, vesker, solbriller og smykker.

Men det handler også, helt bevisst, om å spare på stilen. Phoebe Philos genialitet - det elementet som tilhengerne hennes venter så spent på - ligger i hennes evne til å formidle nye proporsjoner og provosere frem nye måter å bære ting på. Med denne kolleksjonen (hun kaller den ikke det, men det kommer vi til om et øyeblikk) er ligningen hennes som følger: en stor, avrundet skulder, bukser og alltid, til alt, høye hæler.

Det finnes nye varianter av helt spesifikke hæler, f.eks. de med høy hæl, litt utenfor den klassiske loaferen med hælen formet til å være solid og bred bak, men tynn i profilen; glitrende, morsomme hæler med frynser; og definitivt sexy stilettpumps.

Når det gjelder skuldrene: de er overdimensjonerte og derfor i tråd med det som skjer, men det er den avrundede skulderbuen (mer som en Giorgio Armani fra 1980-tallet eller kanskje Claude Montana) som definitivt endrer ting. Den skrånende silhuetten som bæres av modellen i en mørkebrun skinnblousonjakke, snørt inn i en lavtaljet volang, med en perfekt gradert buksebredde sier alt.

Filofile trenger ikke å bli belært om hennes fortreffelighet innen buksedesign - talentet og den presise passformen som praktisk talt har gjort henne til sin jobb siden hun var student. Nå finnes det et utvalg av Philo-bukser å velge mellom. Par som ser helt vanlige ut forfra, men som er delt av glidelåser nedover baksiden av hvert ben, fra nederkant til linning (som kan kneppes opp etter ønske for å avsløre en hæl, en legg ... eller mer). De som er designet med Yeti-pels som ligner et snødekt fjell. Ustrukturerte cargobuksemodeller med bondagestropper som henger fra kneet. Dessuten jeans med et utrolig snitt til hverdagsbruk og ideelle joggebukser.

Poenget - den velkjente tonen som raskt vender tilbake - er måten Phoebe Philo foreslår så mange elegante måter å oppnå chic på. I designene hennes for living blander hun også elementer som passer: sjenerøse skjerf som kan festes og løsnes for å skape draperinger etter eget ønske eller kanskje forvandles til midjebånd eller, hvem vet, et korsett hvis du føler for det.

Men dette er som sagt ikke en kolleksjon slik vi kjenner den. Det som kommer ut i dag, er første del av det selskapet kaller Edits, en serie på tre nettpublikasjoner, kalt A1, som skal komme ut frem til desember. A2 kommer til våren og så videre. Den vil kun være tilgjengelig på PhoebePhilo.com og er, stikk i strid med trendene, designet for å være sesongløs, "for å skape et produkt som gjenspeiler varighet". Det høres kanskje nytt ut, men det er også det hun har vært god på siden begynnelsen, som filofile (som har brukt sin "Old Celine" i nesten et tiår) vet. Så i dag er en dag for feiring av en stor motesøster. Det er imidlertid en liten advarsel. En merknad på slutten av pressemeldingen om lanseringen, som handler om å begrense sløsing med overproduksjon, avsluttes med setningen: "For oss betyr dette at vi produserer betydelig mindre enn forventet etterspørsel." Hvis du leser denne artikkelen og allerede er i ferd med å slå den opp, beklager jeg, men den kan allerede være utsolgt.
April 04, 2024