Her er hvordan Instagram har endret vår oppfatning av skjønnhet
Maskene, som opprinnelig var forbeholdt Snapchat, ble svært populære da Instagram ble lansert i 2017. Utviklere, 3D-artister og til og med bloggere begynte å lage filtre i hopetall. Blant de mest populære var filtre som fremhevet ansiktstrekk for å gjøre dem mer attraktive. I slutten av oktober kunngjorde imidlertid Instagram at de hadde til hensikt å forby alle masker som etterligner plastikkirurgiske inngrep.

Det sosiale nettverket innså at disse filtrene hadde en negativ innvirkning på brukerne og deres selvoppfatning. Instagrams tiltak kommer ikke som noen overraskelse, med tanke på at forskning har vist at plattformen ligger på topp når det gjelder brukernes tidsbruk sammenlignet med andre sosiale nettverk, og på førsteplass når det gjelder negativ innvirkning på brukernes psykiske helse.

Det første skrittet for å skape et mer positivt nettmiljø var forbudet mot bilder som viser selvmord, etterfulgt av et forbud mot reklame for plastisk kirurgi og slankeprodukter. Nå tar plattformen tak i problemet med ansiktsendrende filtre.

Instagram har ikke oppgitt noen klar tidslinje for når alle filtre skal fjernes, men forbudet har generelt blitt godt mottatt av mange brukere. Likevel finnes det fortsatt alternativer som Snapchat, apper for ansiktsforbedring og Photoshop. Det er Instagrams filterpopularitet som har forsterket samfunnets fiksering på skjønnhetsstandarder.

Det er en direkte sammenheng mellom filterfunksjonene på plattformen og dagens skjønnhetsidealer: fyldige lepper, store øyne, slank nese og spiss hake. Overgangen fra lekne valpefiltre til fullverdig ansiktskirurgi på Instagram er ikke lenger ufarlig moro. Mens man tidligere oppsøkte plastikkirurger med bilder av kjendiser, viser mange nå retusjerte bilder av seg selv, mens influencere legger ut bilder med masker og spør: "Hvor kan jeg finne en kirurg som kan få meg til å se slik ut?".

Flere digitale skapere hevder imidlertid at disse aktivitetene bare er en form for moro, kunstnerisk selvutfoldelse eller til og med smarte markedsføringsverktøy. I begynnelsen måtte brukerne følge skaperne for å få tilgang til filtrene deres. I tillegg har begrepet "digital skjønnhet" dukket opp, og mange utviklere diskuterer hva det innebærer.

FixMe-masken, som også har blitt forbudt, forestilte for eksempel en kosmetisk kirurg som markerte ansiktet til en person før et inngrep. Skaperen av masken, Daniel Mooney, forklarte:

"FixMe var ment som en kritikk av plastisk kirurgi, og illustrerte de uønskede sidene ved prosessen, som for eksempel merking av antatte feil og hevelser og blåmerker som følge av dette. Jeg ønsket ikke å vise frem det 'perfekte' sluttresultatet. Perfeksjon er overvurdert."

Mooney påpekte også:

"Jeg kan ikke sette pris på Instagrams innsats så lenge noen av de mest populære Instagram-kontoene tilhører personer som har blitt den 'beste' versjonen av seg selv gjennom kirurgi. Etter min mening vil det ikke endre noe som helst å fjerne plastlignende filtre."

Faktisk, siden filtre med lignende effekter er i tråd med den versjonen av skjønnhet som promoteres av fremtredende influencere. Filtrene har bidratt til å forsterke disse skjønnhetsidealene. En av filterutviklerne, @sucksexfully, delte sitt perspektiv med Love-publikasjonen:

"Skjønnhet har alltid påvirket teknologien. Folk er usikre, og noen smarte mennesker tjener på usikkerheten deres. Jeg skulle ønske at den visuelle bransjen fokuserte på moro, identitet og selvtillit, men den fortsetter å utnytte menneskelig usikkerhet og ønsket om aksept."

Mask-skaperen delte også sine tanker:

"Det hele begynte med introduksjonen av frontvendte kameraer, noe som utløste et ønske om å se mer attraktiv ut. Til å begynne med fantes det apper med korrigeringsverktøy, deretter kom Snapchat-filtre og til slutt Instagram, som gjorde det til et populært fenomen. Det føles som om vi er vitne til en sammensmelting av mennesker og maskiner. Jeg har en følelse av at dette ikke bare er en forbigående trend; den utvikler seg daglig og kan bli noe mye større. Jeg kan ikke forutsi hva det blir. Folk elsker filtre fordi det kan sammenlignes med å kle seg ut eller ikle seg ulike personligheter."

Filtre har utvilsomt et kreativt element. De engasjerende effektene oppmuntrer oss til å revurdere samfunnets skjønnhetsidealer og får oss stadig til å reflektere over disse standardene. Noen filtre gir brukerne mulighet til å se seg selv fra et annet perspektiv, eksperimentere med ulike utseender og uttrykke sitt indre uten frykt for å bli misforstått.

Filtre bør ikke utelukkende betraktes som skadelige. Tross alt fører etterspørsel til tilbud. Etterspørselen etter filtre som fremhever ansiktstrekkene, oppsto på grunn av den rådende visuelle kulturen, skjønnhetsstandardene og den utbredte markedsføringen av dem. Denne diskusjonen understreker nok en gang det velbrukte, men urealiserte begrepet mangfold. Det er gjennom mangfold at mennesker kan oppleve ulike former for skjønnhet, forstå mangfoldet og til slutt akseptere seg selv som de er, uten å tvile på sin iboende skjønnhet.

March 12, 2024