Hvordan designere henter inspirasjon fra filmer om verdensrommet
Menneskehetens tidlige ferd ut i verdensrommet satte fart på fantasien om livet utenfor planeten vår og førte til en oppblomstring av science fiction-serier og -filmer. Visjonære designere som Paco Rabanne og Andre Courége skapte futuristiske kostymer for intergalaktiske filmer, og la grunnlaget for det vi i dag kjenner som spacewear. I moderne mote henter moderne designere ofte inspirasjon fra klassisk science fiction.

Star Trek (1966-)
*"Star Trek", en ærverdig science fiction-serie og en pioner innen romfartstrenden, satte et uutslettelig preg på motebildet. Kostymedesignerne for den originale serien hentet inspirasjon fra Pierre Cardins "Cosmocorps"-kolleksjon fra 1964 da de skapte de ikoniske klærne til Enterprise-besetningen.

De slående pseudo-utilitaristiske kjolene, hjelmene og ensemblene har fortsatt å påvirke moderne designere som Alexander McQueen, Acne, Alexander Wang, Versace Resort, Givenchy og Maison Margiela. Star Treks visuelle identitet preger også Lanvins frisyrer til vårens 18-show, mens Guccis høst/vinter 17-reklamekampanje er helt og holdent tematisert rundt lett gjenkjennelige Star Trek-motiver. Innflytelsen denne romserien har hatt på moderne mote kan ikke overvurderes.

Barbarella (1968)
*"Barbarella", en legendarisk italiensk-fransk film, inneholdt kostymer designet av den like legendariske franske modeskaperen Paco Rabanne. Designeren kledde Jane Fonda i forlokkende antrekk laget av aluminium, metall og pleksiglass, og formet vår oppfatning av mote for intergalaktiske reisende i år 4100.

På 2000-tallet har mindre provoserende utgaver av Barbarellas stil prydet catwalken til Rodarte, Versace, Jeremy Scott og Marco de Vincenzo. Vinylkorsetter og minikjoler som minner om Fondas karakters rustning, dukker ofte opp på visningene til Balmain, Gareth Pugh og Louis Vuitton.

Solaris (1972)
*I Andrej Tarkovskijs "Solaris" arbeidet kostymedesigneren Nelia Fomina med karakterenes utseende og skapte kanskje den mest autentiske skildringen av romfarere. Filmen unngikk bevisst bruk av futuristiske antrekk med metalliske romdrakter og klumpete støvler. I stedet ikler "romfolket" seg klassiske 1970-tallssilhuetter pyntet med elementer inspirert av ekte astronautuniformer.

T-skjorter i netting, kjoler i lappeteppe, overdimensjonerte krager, bukser med snørebånd og skinnjakker i reflekterende hvitt, kjølig gult og dypblått speiler verdensrommet og planeten Solaris, der filmen utspiller seg. Dagens mote viser lignende "space"-silhuetter med et subtilt 1970-tallspreg i kolleksjoner fra Calvin Klein, Missoni, Gucci, Alexander McQueen og Mary Katrantzou. Motens fremtid ligger i dens fortid.

Star Wars (1977-)
*"Star Wars", en annen ikonisk intergalaktisk saga, er umulig å overse. Ifølge George Lucas, regissøren av den opprinnelige trilogien, skulle kostymene til hovedpersonene være minimalistiske, enkle og blottet for moteorienterte elementer.

Det gikk imidlertid ikke helt som planlagt. Prinsesse Leias hvite kjole, den ikoniske gylne bikinien, Padmé Amidalas overdådige antrekk og stolaer, Luke Skywalkers og Han Solos antrekk og Darth Vaders maske har blitt referert til i filmer, prydet catwalks og røde løpere i over fire tiår. Disse elskede karakterene har dukket opp på motevisninger hos Chanel, Triton, Preen, Rodarte, Vetements og Rick Owens. Kirsten Dunst valgte til og med en kjole med Dødsstjernen til Met Gala i 2014.

January 16, 2024