Alle kreative direktører i Chloé
La oss ta et tilbakeblikk på alle de kvinnelige motedesignerne som har jobbet hos Chloé.

Revolusjonerende: Gabi Agyen

Gabi Agyen ble født i Egypt og flyttet til Paris i 1945 sammen med ektemannen Raymond Agyen. Paret, som hadde møtt hverandre allerede på barneskolen, ble begeistret for kommunistiske idealer. I Paris omgikkes de poeter som Paul Éluard, Tristan Tzara, Louis Aragon og Pablo Picasso. Sju år senere lanserte Agyen et motemerke som hun kalte opp etter venninnen Chloe Heismans. Klærne hun skapte, var hverdagsklær for hennes velstående venner som ikke hadde tid til couturekjoler. Kolleksjonene hennes inneholdt myke og flytende stoffer, skjortekjoler, bluser og elegante silhuetter, noe som ga opphav til begrepet "prêt-à-porter" og den moten vi kjenner i dag. Den første Chloé-visningen fant sted i 1956 på den berømte Café de Flore i rue Saint-Germain. Det var Agyen som ansatte Karl Lagerfeld som merkets kreative direktør på midten av 60-tallet, og Lagerfeld ledet merket frem til 1985.

Første kvinnelige kreative direktør: Martin Sitbon

Etter Karl Lagerfeld ble Martin Sitbon utnevnt til kreativ direktør i 1987. På den tiden var Martin Sitbon på toppen av sin popularitet, og hennes arbeid med sitt eget merke høstet ros fra mange kritikere. I løpet av sin tid hos Chloé skapte Sitbon et bilde av en sterk, selvsikker kvinne som blandet mykhet og femininitet. Dette gjenspeiles i klærne hennes, som kombinerer elementer fra herregarderoben med kabaretglamour. Til reklamekampanjene valgte Martin noen av de mest kjente supermodellene, blant andre Linda Evangelista, Christy Turlington og Claudia Schiffer. Etter å ha jobbet for Chloé i ni sesonger etablerte Sitbon sitt eget merke.

Stjerne på vei opp: Stella McCartney

I 1997 begynte den 25 år gamle datteren til Paul og Linda McCartney å jobbe for merket. Lagerfeld uttalte den gang: "Jeg synes merket burde ha tatt noen med et mer høylytt navn i mitt sted. Det er høylytt, men i musikk, ikke i mote. La oss håpe at Stella er like begavet som faren sin." McCartney ble den yngste designeren i husets historie og blåste nytt liv i merket ved å tilføre det lekenhet, sexiness, romantikk og en særegen britisk skreddersømstil. Dette markerte fødselen av et nytt Chloé-publikum.

Det store gjennombruddet: Phoebe Philo

Phoebe Philo, som hadde vært Stella McCartneys høyre hånd, etterfulgte henne i 2001. Philos utnevnelse falt sammen med motebransjens omfavnelse av lær. I 2005 ble den ikoniske Paddington-vesken lansert, og den ble båret av kjendiser som søstrene Hilton, Nicole Richie og Mischa Barton. Den ble den første it-vesken som ble assosiert med moten på begynnelsen av 2000-tallet. Chloés salg skjøt i været og økte med 60 % på verdensbasis og 80 % i USA. Philos bluser, vide bukser med høy midje og sko med kilehæl kom til å definere det nye årtusenets boho-chic-stil. New York Times kalte henne til og med "sin generasjons Chanel". Phoebe forlot merket i 2006 for å tilbringe mer tid med familien, noe som ble ansett som enestående for en kvinne med hennes suksess.

Fremtidig vintage: Natacha Ramsay-Levy

I 2017 ble Natacha Ramsay-Levy, en elev av Nicolas Ghesquière (kreativ leder for Louis Vuitton), utnevnt til Chloés nye kreative leder, og ble dermed den første franske kvinnen i stillingen siden Sitbon. Ramsay-Levy startet sin karriere hos Balenciaga og deretter Louis Vuitton, og jobbet sammen med Ghesquière i over 15 år. Gjennom hele karrieren opprettholdt hun et aktivt sosialt liv og deltok på fester og arrangementer. Hennes debutkolleksjon for SS'18 høstet ros fra både kritikere og fans av merket. Under Ramsay-Levys veiledning gjorde 70-tallets bekymringsløse ånd et comeback i Chloés design, sømløst blandet med et snev av retrofuturisme som hun har arvet fra mentoren Nicolas Ghesquière. Kolleksjonene hennes har en jordnær fargepalett og flytende silhuetter med skarpe kanter - kantede skuldre, dype V-utskjæringer, brede revers og ballongformede smykker. "Future vintage" definerer dagens kleskode hos Chloé.

January 02, 2024