Moreno Faccincani: "Når jeg lager noe, må det være det beste"
Moreno Faccincanis merke MooRER arbeider med de dyreste materialene i verden - babykasjmir, vikunja og nå karibisk bomull. Moreno Faccincani forteller hvordan den kreative prosessen fungerer og hva stille luksus er for ham.




Det tahitiske klesmerket MooRER, som er kjent for sin tidløse og funksjonelle yttertøydesign, har også startet et nytt kapittel i Tsjekkia. Den offisielle åpningen av butikken i Maiselova 21 i Praha fant sted 11. oktober, med merkets grunnlegger Moreno Faccincani til stede. Han gjorde sin visjon til virkelighet allerede i 2006, da MooRER ble offisielt grunnlagt i Verona. Han har imidlertid vært involvert i klesproduksjon siden barndommen, da han hjalp foreldrene med å drive det lille klesfirmaet Duelle. Det som kjennetegner merket hans, er eleganse, der han kombinerer den tidløse designen til klassiske ytterplagg med et moderne preg av maksimal funksjonalitet. Alle detaljer er gjennomtenkt for å maksimere det praktiske uten å forstyrre designet. Det merket er mest kjent for, er imidlertid materialene. "Hvis jeg lager noe, må det være det beste av det beste - hvis det er denim, må det være fra Japan, hvis det er dunjakker, må de være laget av fjær fra nordiske gjess", sier Faccincani. MooRERs kåper er derfor laget av de dyreste ulltypene, som er babykashmir og vicuna - kjent som "gudenes fiber" og hentet fra de ville søramerikanske lamaene som lever i de høye fjellene i Andesfjellene. Et annet spesielt segment er Denim Couture, der gamle denimteknikker brukes og innarbeides som detaljer på dunjakker og vester, noe som skaper et originalt og unikt produkt.
Chiara Ferragni, Caroline Daur og Olivia Palermo adopterte raskt hans merkevarefilosofi. Det er definisjonen på stillferdig luksus, uten særpregede elementer, slagord eller åpenbar ekstravaganse, der plaggene ved første øyekast oppfattes som luksuriøse og av høy kvalitet.




Den dag i dag er italiensk mote fortsatt synonymt med førsteklasses kvalitet når det gjelder design, utførelse og materialer. Hvor vanskelig er det å opprettholde denne standarden i dag?
Svært vanskelig. Ikke så mye når det gjelder materialer, men snarere når det gjelder selve produksjonen. Det er vanskelig å produsere i Italia - det koster mye penger, og du trenger også de rette folkene, noe vi heldigvis har klart å finne. Jeg har jobbet med de samme folkene siden vi ble grunnlagt i 2006, og vi blir stadig flere - for vi er alltid på utkikk etter ny kompetanse. På ett år har produksjonsteamet vårt vokst med 30 %.  




Er den kreative dynamikken derimot noe som forblir den samme hos dere?
Alt forandrer seg, kanskje er det bare mine estetiske preferanser som forblir de samme. Kreativiteten min endrer seg også - fargespekteret vokser. Før likte jeg ikke å bruke andre farger enn nøytrale, men det er annerledes nå. Vi tilbyr en større palett, og snart kommer vi til å gå enda lenger.




Årets vinterkolleksjon, Denim Autentico, var noe helt nytt - du kombinerte verdensberømt japansk denim, amerikansk retrodesign og italiensk produksjon. Hvordan så den prosessen ut?
Jeg elsker denim - fordi det er tidløst og funksjonelt. Men samtidig liker jeg å lage alt av så høy kvalitet som mulig. Derfor slo jeg meg sammen med Alessio Berto, som er en ekspert på autentisk denim, og som er kjent for sin ekspertise og evne til å fange alle nyansene i materialet. Her var det viktig å opprettholde de riktige produksjonsprosedyrene. Fra materialet til de spesifikke kuttene. Det var fascinerende, det var en utfordring, og jeg elsket det.




Den stille luksusen er en gjennomgående filosofi i moteverdenen. Og den oppsummerer Moorers arbeid perfekt - å kombinere klassiske plagg i sin opprinnelige form (som bomberjakken) og gi dem maksimal funksjonalitet uten å gå på kompromiss med designet. Et tidløst og alltid oppdatert plagg av førsteklasses kvalitet kan derfor bli en livslang følgesvenn mot systematisk skiftende trender. Merker du derfor nå interessen fra et yngre publikum?
Ja, yngre mennesker er definitivt mer interessert, det har jeg merket spesielt det siste året. Men MooRER har aldri drevet med mote i henhold til trender. Nøkkelen for meg var tidløsheten. Mote er veldig flytende, og det som er vakkert i dag, kan endre seg i morgen, noe som er helt greit, og jeg har ikke noe imot det. Men personlig foretrekker jeg å lage plagg som, selv om de er ti eller femten år gamle, fortsatt vil bli oppfattet som aktuelle. Du kan bruke de gamle plaggene våre i dag, og de vil ha en moderne følelse. Og det gjelder også fargene i de ulike sesongene. Det er det samme som å kjøpe en Rolex-klokke eller en bil som en Porsche - alltid aktuell og alltid vakker.




Vil du helst designe dame- eller herremote?
Jeg begynte med damemote, det har jeg gjort siden 1999. Men så var det noen som sa til meg at det er mye mer komplisert å designe for menn, og at jeg burde holde meg til damekolleksjoner. Året etter var MooRER allerede etablert og spesialiserte seg kun på herremote! (ler) Jeg liker utfordringer! Det ansporer meg hele tiden når det er noe jeg kan overvinne. Så i dag designer jeg for menn - jeg liker å designe for kvinner, men jeg kan ikke prøve klærne for å se om de er gode nok.




Har du et favorittplagg som du synes er det beste du har laget?
Først og fremst elsker jeg hele Denim Couture-kapittelet og hvert eneste plagg - det er et unikt prosjekt som jeg er veldig stolt over. Hvis jeg må velge ett plagg, må det være Nobile-dunblazeren for menn - glatt, lett og veldig elegant. Da jeg lanserte den i 2010, var den en absolutt nyhet. Det fantes allerede blazere i jakkestil, men de var tykke og vatterte som en klassisk dunjakke. Det er et perfekt plagg som jeg måtte sy om seks ganger før jeg sa: "This is it!" Du skjønner sikkert hvorfor den er min hjerteknuser (ler).




Hva kommer det nye kapittelet av MooRER til å handle om?
Jeg vil utvikle Excellence-linjen mer nå, der vi bruker veldig dyre materialer som for meg må holde høyest mulig kvalitet. Vikunja er for eksempel laget av hår fra lamaen, som bare produserer en liten mengde ekstremt fin ull, som er en av de fineste fibrene noensinne. Denne ullen er svært dyr fordi dyret bare kan klippes hvert tredje år. Babykasjmir, derimot, kommer fra geiter som bare lever i Alaska, og denne typen hår får geitene bare én gang i livet, ettersom håret blir litt grovere senere i livet. Siden materialene er så sjeldne, er de selvfølgelig alle fremskaffet uten grusomhet, noe som også er viktig for oss. Den store nyheten vår - og du er den første vi forteller det til - blir en sommerkolleksjon med verdens dyreste bomull, fra de karibiske øyer, som produseres i svært små mengder. Det unike med denne bomullen er de lange fibrene, som absorberer fargene svært godt og skaper vakre, fyldige nyanser. For første gang noensinne kommer vi til å bruke svært sterke farger inspirert av Karibia - farger fra Jamaica, Barbados osv. i sommerkolleksjonen vår. Det kommer til å bli vakkert!




ChatGPT
Her er den korrigerte versjonen av teksten:




"MORENO FACCINCANI: NÅR JEG LAGER NOE, MÅ DET ALLTID VÆRE DET BESTE"




Merket hans, MooRER, arbeider med de dyreste materialene i verden - babykasjmir, vikunja og nå karibisk bomull. Moreno Faccincani forteller hvordan den kreative prosessen fungerer og hva stille luksus betyr for ham.




Det tahitiske klesmerket MooRER, kjent for sine tidløse og funksjonelle ytterklær, har også startet et nytt kapittel i Tsjekkia. Den offisielle åpningen av butikken i Maiselova 21 i Praha fant sted 11. oktober, med merkets grunnlegger Moreno Faccincani til stede. Han gjorde sin visjon til virkelighet allerede i 2006 da MooRER ble offisielt grunnlagt i Verona. Han har imidlertid vært involvert i klesproduksjon siden barndommen, da han hjalp foreldrene med å drive det lille klesfirmaet Duelle. Det viktigste aspektet ved varemerket hans er eleganse, som kombinerer den tidløse designen til klassiske ytterplagg med et moderne preg av maksimal funksjonalitet. Alle detaljer er gjennomtenkt for å maksimere det praktiske uten at det går på bekostning av designet. Det merket er mest kjent for, er imidlertid materialene. "Hvis jeg lager noe, må det være det beste av det beste - hvis det er denim, må det være fra Japan; hvis det er dunjakker, må de være laget av fjær fra nordiske gjess", sier Faccincani. MooRERs kåper er derfor laget av de dyreste ulltypene, som er babykashmir og vikunja - kjent som "gudenes fiber" og hentet fra de ville søramerikanske lamaene som lever i de høye fjellene i Andesfjellene. Et annet spesielt segment er Denim Couture, der gamle denimteknikker brukes og innarbeides som detaljer på dunjakker og vester, noe som skaper et originalt og unikt produkt.
Chiara Ferragni, Caroline Daur og Olivia Palermo adopterte raskt hans merkevarefilosofi. Det er definisjonen på stillferdig luksus, der plaggene uten særpregede elementer, slagord eller åpenbar ekstravaganse ved første øyekast oppfattes som luksuriøse og av høy kvalitet.




Den dag i dag er italiensk mote fortsatt synonymt med førsteklasses kvalitet når det gjelder design, utførelse og materialer. Hvor vanskelig er det å opprettholde denne standarden i dag?
Svært vanskelig. Ikke så mye når det gjelder materialer, men snarere når det gjelder selve produksjonen. Det er utfordrende å produsere i Italia - det koster mye penger, og du trenger også de rette folkene, noe vi heldigvis klarer å finne. Jeg har jobbet med de samme folkene siden vi ble grunnlagt i 2006, og teamet utvides stadig - for vi er alltid på utkikk etter ny kompetanse. På ett år har produksjonsteamet vårt vokst med 30 %.




Er den kreative dynamikken derimot noe som forblir den samme hos dere?
Alt forandrer seg, det er kanskje bare mine estetiske preferanser som er de samme. Kreativiteten min endrer seg også - fargespekteret vokser. Før likte jeg ikke å bruke andre farger enn nøytrale, men det er annerledes nå. Vi tilbyr en større palett, og snart kommer vi til å gå enda lenger.




Årets vinterkapselkolleksjon, Denim Autentico, var noe helt nytt - du kombinerte verdensberømt japansk denim, amerikansk retrodesign og italiensk produksjon. Hvordan så den prosessen ut?
Jeg elsker denim - fordi det er tidløst og funksjonelt. Men samtidig liker jeg å lage alt av så høy kvalitet som mulig. Derfor slo jeg meg sammen med Alessio Berto, som er en ekspert på autentisk denim, og som er kjent for sin ekspertise og evne til å fange alle nyansene i materialet. Her var det viktig å opprettholde de riktige produksjonsprosedyrene, fra materialet til de spesifikke kuttene. Det var fascinerende og utfordrende, og jeg elsket det.




Stille luksus er en gjennomgående filosofi i moteverdenen. Og den oppsummerer MooRERs arbeid perfekt - å kombinere klassiske plagg i sin opprinnelige form (som bomberjakken) og gi dem maksimal funksjonalitet uten å gå på kompromiss med designet. Et tidløst og alltid oppdatert plagg av førsteklasses kvalitet kan derfor bli en livslang følgesvenn mot systematisk skiftende trender. Merker du derfor nå interessen fra et yngre publikum?
Ja, yngre mennesker er definitivt mer interessert i MooRER, det har jeg merket spesielt det siste året. Men MooRER har aldri fulgt motetrender. Nøkkelen for meg var tidløshet. Mote er veldig flytende, og det som er vakkert i dag, kan endre seg i morgen, noe som er helt greit, og jeg har ikke noe imot det. Men personlig foretrekker jeg å lage plagg som, selv om de er ti eller femten år gamle, fortsatt vil bli oppfattet som aktuelle. Du kan bruke de gamle plaggene våre i dag, og de vil ha en moderne følelse. Og det gjelder også fargene i de ulike sesongene. Det er det samme som å kjøpe en Rolex-klokke eller en bil som en Porsche - alltid aktuell og alltid vakker.




Vil du helst designe dame- eller herremote?
Jeg begynte med damemote, det har jeg gjort siden 1999. Men så var det noen som fortalte meg at det er mye mer komplisert å designe for menn, og rådet meg til å holde meg til damekolleksjoner. Året etter var MooRER allerede etablert og spesialiserte seg kun på herremote! (ler) Jeg liker utfordringer! Det er alltid stimulerende når det er noe jeg kan overvinne. Så i dag designer jeg for menn - jeg liker å designe for kvinner, men jeg kan ikke prøve klærne for å se om de er gode nok.




Har du et favorittplagg som du synes er det beste du har laget?
Først og fremst elsker jeg hele Denim Couture-kapittelet og hvert eneste plagg - det er et unikt prosjekt som jeg er veldig stolt over. Hvis jeg må velge ett plagg, må det være Nobile-dunblazeren for menn - glatt, lett og veldig elegant. Da jeg lanserte den i 2010, var den noe helt nytt. Blazere i jakkestil fantes allerede, men de var tykke og vatterte som en klassisk dunjakke. Det er et perfekt plagg som jeg måtte gjøre om seks ganger før jeg sa: "This is it!" Du skjønner sikkert hvorfor den er min hjerteknuser (ler).




Hva kommer det nye kapittelet av MooRER til å handle om?
Jeg ønsker å utvikle Excellence-linjen mer nå, der vi bruker svært dyre materialer som for meg må holde høyest mulig kvalitet. Vikunja er for eksempel laget av hår fra lamaen, som bare produserer en liten mengde ekstremt fin ull, som har en av de fineste fibrene noensinne. Denne ullen er svært dyr fordi dyret bare kan klippes hvert tredje år. Babykasjmir, derimot, kommer fra geiter som bare lever i Alaska, og denne typen hår får geitene bare én gang i livet, ettersom håret blir litt grovere senere i livet. Siden materialene er så sjeldne, er de selvfølgelig alle fremskaffet uten grusomhet, noe som også er viktig for oss. Den store nyheten vår - og du er den første vi forteller det til - blir en sommerkolleksjon med verdens dyreste bomull, som kommer fra de karibiske øyene og produseres i svært små mengder. Det unike med denne bomullen er de lange fibrene, som absorberer farger svært godt og skaper vakre, rike nyanser. For første gang noensinne kommer vi til å bruke svært sterke farger inspirert av Karibia - farger fra Jamaica, Barbados osv. i sommerkolleksjonen vår. Det kommer til å bli vakkert!
October 24, 2023