Den nye italienske kvinnen
Wanda Ferragamo, enken etter Salvatore Ferragamo og en av Italias mest fremgangsrike entreprenører, forvandlet et skofirma til et globalt motemerke, oppdro seks barn og overbeviste italienske kvinner om at de kan få alt de ønsker seg ved å se livet i øynene: en lykkelig familie og en blomstrende karriere.




Tenk deg at du er 39 år gammel, opptatt med å få og oppdra seks barn og forvalte et stort hus når mannen din plutselig går bort. Du har nøyaktig én måned på deg til å bestemme deg for om du skal selge mannens bedrift eller holde den i live. Du har aldri drevet en bedrift før, aldri jobbet utenfor hjemmet og har begrenset kunnskap om skobransjen. Likevel overvinner du sorgen, går fra kjøkkenet til kontoret, ansetter alle barna dine i bedriften og forvandler en håndverksmessig skobedrift til verdens mest anerkjente italienske luksusmerke innen sko og tilbehør. Dette er historien om Wanda Miletti Ferragamos bemerkelsesverdige reise.




En ekstraordinær utstilling med tittelen "Women in Harmony 1955-1965" (Donne in Equilibrio 1955-1965) finner for tiden sted på Museo Salvatore Ferragamo i Firenzes barokkpalass Spini Feroni. Denne gjennomtenkte utstillingen skildrer den radikale forvandlingen italienske kvinner gjennomgikk på 1950- og 1960-tallet. Den viser deres eksplosive inntog i den offentlige sfæren og på arbeidsmarkedet, som tidligere stort sett hadde vært stengt for italienske kvinner. Særlig i mindre byer og på landsbygda hadde kvinners rolle vært begrenset til husholdningen, og arbeidet deres ble ansett som ubetalt og ikke betegnet som arbeid - det handlet ganske enkelt om å ta vare på familien og sørge for at de hadde det bra. Den katolske kirken og tradisjonen oppmuntret ikke kvinner til å utforske andre muligheter. Men etterkrigstidens endringer, den raske teknologiske utviklingen og husholdningsinnovasjoner som kjøleskap og vaskemaskiner, sammen med flyttingene fra landsbygda til byene, gjorde det mulig for italienske kvinner å oppdage sine uutnyttede talenter. De våget seg ut på arbeidsmarkedet, gikk inn på områder som vitenskap, kultur, politikk og offentlig liv, samtidig som de fortsatte å gifte seg og få barn - en vanskelig balansegang å opprettholde, spesielt i et samfunn der menn sjelden delte ansvaret for hjemmet.




DE STØRSTE UTSTILLINGENE I 2023
Museo Salvatore Ferragamo organiserte utstillingen "Women in Harmony" for å hedre Wanda Miletti Ferragamo, den suksessrike lederen av Ferragamo-merket, som spilte en viktig rolle i utformingen av disse samfunnsendringene i Italia. Begynnelsen på karrieren var ikke selvvalgt, ettersom hun hadde viet seg helt og holdent til familien og ektemannen. Da ektemannen gikk bort, bestemte hun seg imidlertid for å ta utfordringen. Beslutningen hennes ble en uvurderlig lærdom for det italienske samfunnet, og viste at en kvinne kan håndtere både jobb og familieliv på en måte som kommer alle til gode.




Fra en liten landsby
Wandas skjebne så tidlig ut til å være å bli kone og mor. Hun ble født i den søritalienske landsbyen Bonito, og i likhet med sin mann opplevde hun ikke den samme fattigdommen som ham. Faren, en fremgangsrik lege, oppdro henne med strenge katolske verdier, mens moren lærte henne tradisjonell søritaliensk matlaging. I utstillingen kan man blant annet se Wandas håndskrevne kokebok med familieoppskrifter som hun var svært stolt av.




Sommeren 1940 tok Wandas liv en dramatisk vending da faren introduserte henne for Salvatore Ferragamo, hans kunde og venn, mens hun gikk tur i hagen deres. På den tiden var Ferragamo allerede en berømt skoprodusent, spesielt i utlandet. Han var førtito år gammel, mens Wanda ennå ikke var nitten, og i løpet av få minutter var det tydelig at de var bestemt til å forandre hverandres liv. De giftet seg i november samme år, og Wanda ble mor til seks barn. På det tidspunktet hadde Salvatore allerede oppnådd stor suksess. Han hadde tilbrakt tretten år i California fra 1915 og bygget sterke relasjoner til Hollywood-stjerner. Han designet skreddersydde sko for filmer og privatkunder, og ble berømt for sine plateausko, Rainbow-modellen og burhælen. I 1928 bestemte han seg for å flytte skofirmaet tilbake til Firenze i Italia. I løpet av 1930-tallet kjøpte han det tidligere nevnte gotiske palasset ved elven Arno, der han etablerte produksjonsverksteder og overvant økonomiske vanskeligheter. Men før han giftet seg med Wanda, hadde virksomheten hans kommet seg helt på fote igjen. Selskapet blomstret i de utfordrende krigsårene og leverte sko til både Italia og USA. Wanda tok blant annet imot stjerner som Audrey Hepburn, som kom direkte til Salvatore for å få skreddersydde sko.




I 1958 ble Salvatore Ferragamos helse dårligere, og hans eldste datter, Fiamma, ble ansatt i selskapet for å hjelpe ham. Hun satset senere på sin egen designkarriere, etterfulgt av sin yngre søster Giovanna. Bemerkelsesverdig nok gjorde Giovanna suksess med sin første kleskolleksjon på Plaza Hotel i New York bare ett år senere. Nøyaktig tjue år etter det første møtet med Wanda gikk Salvatore bort 7. august 1960.




Et familieanliggende
Interessen for Ferragamo-merket vokste, og mange forventet at enken enten ville selge eller legge ned virksomheten. Wanda hadde imidlertid kommet over det første sjokket, sørget over tapet av ektemannen og bestemte seg for å ta over ledelsen av selskapet bare en måned senere, av respekt for arven etter ham. Hun satte seg inn i alle aspekter av virksomheten og tok seg av ledelse, regnskap, salg og utvikling. Selskapet blomstret under hennes ledelse. Som hun senere skulle understreke, var det ikke så rart, for hun mente at hvis en kvinne kunne styre en husholdning med barn, kunne hun utmerke seg i enhver forretningsvirksomhet.




Salvatore hadde etterlatt seg en katalog med sko- og accessoiredesign, som familien gradvis ga liv til. Dette førte til utviklingen av parfymen Gilio, silketørklær og tilbehør, alt i samarbeid med kunstneren Alvaro Monnini.




Til alles overraskelse ble Wanda i løpet av de neste tiårene den egentlige lederen for det ekspanderende motemerket. Hun var dyktig til å integrere barna sine i selskapets ledelse og sørget for en myk overgang uten følelsesmessige omveltninger. I 1963 begynte sønnen Ferruccio i selskapet og ble etter hvert daglig leder. Fiamma sto i spissen for utviklingen av håndvesker og lærvarer, Fulvia var ansvarlig for silketilbehør, og Leonardo tok seg av herrekolleksjonen. 1980-tallet viste seg å bli en gullalder for italiensk mote, og verden skrek etter italiensk design, også i USA, der familiens yngste sønn, Massimo, flyttet til og fikk stor innflytelse.




Mor og familiens overhode
Wanda giftet seg aldri på nytt og bevarte minnet om sin avdøde ektemann med dyp hengivenhet. I stedet vendte hun oppmerksomheten mot offentligheten og ble en fremtredende forkjemper for kvinners frigjøring i samfunnet. Hun oppfordret kvinner til å være modige, utdanne seg, skaffe seg egen inntekt og balansere energien mellom hjem og karriere. I 1995 grunnla hun Museo Salvatore Ferragamo til ektemannens ære, etterfulgt av Ferragamo Foundation i 2013. Begge institusjonene holder til i det samme florentinske palasset, Spini Feroni, som fortsatt fungerer som hovedkvarter for familiens styre. Da Wanda gikk bort i 2018, etterlot hun seg et blomstrende varemerke. Hun ønsket å bli husket som "en mor og en mor som kunne ta styringen i en bedrift". Wanda Miletti Ferragamos reise begynte med mot, tillit til egne evner og intuisjon. I løpet av livet hennes gjennomgikk det italienske samfunnet store forandringer, og det er rimelig å si at Wanda selv spilte en viktig rolle i mange av dem. Det er verdt å merke seg at da italienske kvinner fikk stemmerett, hadde Wanda allerede vært gift i fem år. Hun forsto at arbeid er en viktig del av en kvinnes identitet, enten det dreier seg om å drive egen virksomhet eller å ta hånd om hjemmet. Ekte lykke og suksess for kvinner kommer når de har valgmuligheter.




"Jeg er veldig takknemlig for at vi har en sammensveiset familie. Vi har alltid overført energi, erfaringer og lært av hverandre. Harmonien i familien vår er et resultat av at vi respekterer hverandres meninger og lytter til hverandre. Jeg liker å forestille meg at vi alle er forskjellige arterier som fører til ett hjerte." - Wanda Miletti Ferragamo
November 07, 2023