Rødhårede modeller: rødhårede styrer catwalken
Rødhårede er et stadig mer sjeldent fenomen: De utgjør bare 2 % av verdens befolkning. Hvis du har rødt hår og blå øyne, er det enda sjeldnere; bare 0,17 % av verdens befolkning har begge deler.

På grunn av sin sjeldenhet er det ikke ofte du ser rødhårede i filmer, på TV eller på catwalken, men når du ser dem, gjør de alltid inntrykk.

Her tar vi en titt på noen av de rødhårede toppmodellene.

Rødhårede i media
Mange rødhårede møter mange personlige fordommer på grunn av hårfargen sin, og mediene er heller ikke akkurat snille med rødhårede. Mannlige rødhårede i film og TV blir ofte portrettert som komisk avlastning i stedet for seriøse eller sexy karakterer. Ofte blir rødhårede som får sterke hovedroller, byttet ut (Bill i boken "IT" var rødhåret, men ble brunette i filmen).

Jenter får også ofte roller som skurker (Myrtle i Lilo and Stitch) eller nerder (Willow i Buffy The Vampire Slayer) og spiller svært sjelden en hovedrolle. Rødhårede fremstilles ofte som overvektige, sjenerte, nerdete, usikre og upopulære.

Populærkulturen er imidlertid i endring. Takket være den økende populariteten til rødhårede kjendiser (Ed Sheeran, Emma Stone, Jessica Chastain, Karen Gillan, prins Harry) har rødhårede endelig kunnet bryte ut av typecasting og spille mer interessante roller.

Vivian i Pretty Woman (spilt av Julia Roberts) har vakre, tykke, røde krøller (som hun riktignok skjuler under en blond parykk i begynnelsen). Black Widow i Avengers-filmene (spilt av Scarlett Johansson) hadde knallrøde lokker - selv om hun langsomt forvandles til blondine senere i filmene. Christina Hendricks spilte en kurvet rødhåret kvinne i Mad Men. I Netflix-serien Bridgerton finnes det en rødhåret familie, der en av dem blir hovedpersonen, spilt av Nicola Coughlan. Karakteren Gisele (spilt av Amy Adams) i filmen Enchanted har langt rødt hår. Sansa Stark i Game of Thrones (spilt av Sophie Turner) var en iøynefallende rødhåret kvinne. Og Emma Stone spilte rødhåret i filmen "Easy A".

Men alle disse skuespillerne har én ting til felles - ingen av dem er naturlig rødhårede.

Heldigvis er det annerledes i modellbransjen i dag. Rødhårede har et ikonisk utseende som er vanskelig å kopiere: blek hud, fregner, bleke øyevipper og øyenbryn. Alle som farger håret, må tenke på vedlikehold, noe som er vanskelig, kostbart og tidkrevende. Naturlige rødhårede skiller seg ut fra mengden av blondiner og brunetter, noe som har fått etterspørselen til å skyte i været.

Det betyr ikke at det ikke har vært vanskelig for rødhårede å få jobb tidligere. Så sent som i 2012 hevdet vikarbyråene at de ikke hadde noen rødhårede i sine programmer fordi det ikke var etterspørsel etter dem. Heldigvis har dette endret seg i løpet av de siste to tiårene, og rødhårede har i dag gode muligheter til å få kontrakt og jobb. I dag har de fleste byråer minst én rødhåret modell under kontrakt.

Rødhårede modeller
Hva må du gjøre for å bli rødhåret modell?
Som alle andre hårfarger må også rødhårede modeller oppfylle kriteriene som gjelder for alle modeller. Det betyr at high fashion-modeller må være minst 1,80 meter høye, ha en kjolestørrelse på 6-8 og et bryst-, midje- og hoftemål på 34″-24″-34″. Kommersielle modeller trenger ikke å oppfylle så strenge krav, avhengig av hvilken nisje de er modeller i.

På grunn av sin lyse hud må rødhårede modeller passe på at de ikke har blåmerker eller andre merker på huden, da dette kan føre til at de mister oppdrag. Rødhårede modeller må også være mer oppmerksomme på solskader fordi de lettere blir brent, og bør derfor smøre seg med solkrem på utildekkede hudområder som ansikt og hals hver dag.

Hvis en rødhåret modell har fregner, bør hun også passe på å beskytte dem. Solen fører til flere/større og mørkere fregner, som kan se veldig attraktive ut i ansiktet, men som også kan bli flekkete med alderen eller ved for mye soleksponering.

Rødhårede har ofte mer sensitiv hud enn andre, så hudpleie- og sminkerutinene kan variere noe for å beskytte den sarte huden.

Noen rødhårede modeller farger øyenbrynene og øyevippene for å skille seg mer ut, men noen byråer og merkevarer foretrekker en naturlig blek look.

Fordi håret er så mye lysere enn hos brunetter, er håret på bena og under armene langt mindre synlig, men rødhårede modeller må likevel sørge for at disse områdene er glatte og hårfrie.


De beste rødhårede modellene
Karen Elson

Cintia Dicker

Lily Cole

Alexina Graham

Julia Hafstrom

Rianne Van Rompaey

Karen Gillan

Kiki Willems

Mannlige rødhårede modeller
Marc Goldfinger

Peabo Powell

Ben Bengtsson

Linus W

Derfor elsker modellbyråene rødhårede modeller
- Rødhårede skiller seg ut fra mengden, og de fleste byråer foretrekker et bredt spekter av modeller for å dekke alle merkevareforespørsler.

- Varemerker liker å ansette rødhårede fordi de virkelig skiller seg ut, spesielt når de blir castet sammen med blondiner og brunetter.

- Varemerkene prøver å vise frem produktene sine på et bredt spekter av hudtoner. Rødhårede har notorisk blek hud, noe som kan få produktene til å fremstå i et helt nytt lys.

- Fregner har blitt utrolig populært i motebildet. Noen får dem til og med tatovert, mens andre foretrekker å imitere dem med sminke. Naturlige rødhårede med fregner er i vinden for tiden.

Merker som rødhårede elsker:
- Marc Jacobs

- Dior

- Givenchy

- Louis Vuitton

- Tom Ford

- Yves Saint Laurent

- Chanel

- Valentino

- Victoria's Secret

- Versace

- Alexander McQueen

- Jean Paul Gaultier


Slik får du mest mulig ut av ditt røde hår
Rødt hår kan være vakkert, men du må ta vare på det for å få mest mulig ut av det.

Rødt hår har en tendens til å være tykkere per hårstrå enn andre hårtyper, men tynnere totalt sett (sammenlignet med blondt og brunt hår har rødhårede generelt mindre hår på hodet). Det betyr at rødt hår trenger en god balsam for å holde hårstråene fuktige og glansfulle. Det finnes også hårprodukter som er spesielt utviklet for rødhårede for å forsterke fargen og glansen.

Rødt hår kan ofte se fetere ut enn andre hårtyper, da det har en tendens til å reflektere olje mer. Håret bør vaskes, og hvis hodebunnen er for blank, bør man bruke tørrsjampo mellom hårvaskene.

Håret bør også pleies regelmessig av en profesjonell frisør som kan trimme kløyvde tupper og velge en frisyre som passer best til din ansiktsform.

Noen velger å legge striper eller striper i det røde håret, mens andre velger en intensiv behandling for å friske opp den røde fargen og få den til å gløde.

De beste make-up-artistene fraråder bruk av røde øyenbrynsprodukter, da de kan se unaturlige ut, og det kan være utrolig vanskelig å matche fargen på rødt hår nøyaktig. Sminke generelt må velges med omhu. Det kan være vanskelig å finne foundation- og concealernyanser som passer til blek hud, og bronzer kan noen ganger se for oransje ut.


Kjente kjendiser med rødt hår
- Ed Sheeran

- Jessica Chastain

- Julianne Moore

- Bryce Dallas Howard

- Nicole Kidman

- Tom Hiddleston

- Michael Fassbender

- Rupert Grint

- Madelaine Petsch

Hvordan være en rødhåret ambassadør
Rødhårede modeller bør være stolte av håret og huden sin og ikke prøve å skjule det. Hvis du ønsker en glødende hudfarge, kan du bruke falsk brunfarge, men ikke føl behovet for å maskere eller skjule en vakker elfenbenshud. De fleste merkevarer og byråer elsker rødhårede som omfavner utseendet sitt og får det til å fungere for seg, i stedet for å kjempe mot det naturen har gitt dem.

På samme måte som andre modeller må rødhårede modeller oppfylle moteverdenens krav hvis de vil jobbe for designermerker og på catwalken. Det betyr at de må oppfylle kravene til høyde og kroppsmål. High fashion-modeller er høye og slanke og har timeglassfigur. Katalogmodeller kan være litt løsere i målene, men forventes likevel å være proporsjonert og ha en smal midje.

Hvis du er usikker på om du har det rette utseendet til å bli modell, kan du ta kontakt med oss i dag. Vi kan gi deg råd om din vei inn i modellbransjen.



February 16, 2023