Hvordan bli modell i Paris
Det er få ting som er mer spennende for en modell enn å jobbe i verdens vakreste og mest romantiske by, Lysets by, Paris, Frankrike.

Byen er kjent for de mest glamorøse og ikoniske motehusene som Chanel, Yves Saint Laurent, Louis Vuitton, Christian Dior, Hermès, Lanvin og Christian Louboutin, og å jobbe som modell i Paris er det ultimate og mest prestisjefylte reisemålet for alle profesjonelle modeller.

Mål for motemodeller
Kvinnelige modeller i Paris bør være mellom 1,90 og 1,80 m (1,80 - 1,80 m er enda bedre), med en byste, midje og hofte på 34-23-33. Mannlige modeller bør være minst 1,80 til 1,80 m høye og ha en 38-40 Regular-jakke. Designerne lager plaggene sine i én størrelse, en såkalt prøvestørrelse. Modellene må passe klærne designerne lager hver sesong, ikke omvendt. Med tanke på hvor mange plagg en designer produserer for hver kolleksjon, ville det være umulig å lage alle plagg som passer alle mannekengene.

Krav til alder
Aldersgrensen for alle typer jobber i Frankrike er 16 år. De fleste av de store modellbyråene i Frankrike har en spesiell lisens for mindreårige, men arbeidstiden for personer under 16 år er svært streng, og derfor tar de fleste byråene ikke imot barnemodeller fra andre land enn Frankrike.

Lær deg stil, klasse og raffinement
Paris er ikke et marked for helt ferske modeller som trenger å skaffe seg erfaring eller bygge opp porteføljen sin. Modeller må allerede ha jobbet i asiatiske markeder som Tokyo, Singapore eller Taipei før de tar fatt på det sofistikerte markedet i Paris. Andre interessante markeder før Paris er Tyskland, Milano, London og til og med Australia. Når en modell har lært seg det grunnleggende i bransjen, er han eller hun klar for det ultimate reisemålet Paris, der de vil jobbe for de mest glamorøse og sofistikerte kundene.

Profesjonell status
I motsetning til i alle andre modellmarkeder regnes modeller i Paris som ansatte og ikke som selvstendige oppdragstakere. Modeller får betalt hver måned (som en lønn), og hvis kunden ikke betaler, får modellen likevel betalt.

Siden Frankrike er et sosialistisk land, er det mye skatt. Modeller mottar rundt 33 % av bruttoinntekten sin. Hvis en modell for eksempel signerer en kontrakt på 1000 dollar, får hun 300 dollar. 20 % trekkes fra til byråprovisjon, og resten er skatt! En del av skattepengene brukes til å betale arbeidsledighetstrygd, helseforsikring og pensjon.

Høye skatter og byråprovisjoner er en annen grunn til at modeller ikke bør dra til Paris for å lære seg yrket, for det kan bli dyrt. Modeller bør bare dra til Paris hvis de vet at de har et reelt potensial til å få en kontrakt for et catwalkshow, en redaksjonell serie eller en eksklusiv reklame, for det er der prestisjen og pengene ligger. De fleste erfarne modeller drar bare til Paris for å jobbe med "kolleksjoner", og reiser videre til andre markeder når kolleksjonene er ferdige.

Ankomst til Paris
Ikke forvent at byrået henter deg i en luksuslimousine eller møter deg på flyplassen. Byråene i Paris forventer at modellene er erfarne og profesjonelle, og at de selv tar seg fra flyplassen til byrået eller leiligheten.

Reise- og oppholdskostnader
Noen byråer kan tilby å forskuttere modellens flybillett og leilighet, men modellen må betale dette tilbake når han eller hun begynner å jobbe. Modeller må regne med å betale for flybillett og overnatting på forhånd, samt ha penger til mat, T-bane, taxi og prøver.

Krav til arbeidsvisum
Modeller som er statsborgere i Canada, USA og de fleste europeiske land, trenger ikke noe spesielt visum eller arbeidsdokumenter for Frankrike. Byrået må fylle ut offentlige skjemaer for internasjonale modeller, men dette har ingen innvirkning på modellen.

Signering av kontrakt med et byrå
Hvis du har det som skal til for å bli modell i Paris, bør du ha en fullstendig karriereplan og samarbeide med en manager eller et godt "moderbyrå". Et moderbyrå vet hvilke byråer som passer best for akkurat ditt utseende, og hvordan karrieren din skal planlegges og styres på lang sikt.


February 09, 2023