Kan en modell jobbe for mer enn ett modellbyrå?
Enkelt sagt, jo flere byråer du jobber for som modell, jo mer oppmerksomhet får du. Det betyr flere auditions, flere bookinger og mer penger.

En annen grunn til å jobbe med flere agenturer er hvis du ønsker å utforske andre markeder. Det er ikke sikkert at din nåværende agent har erfaring utenfor "hjemregionen" og derfor ikke har ressurser eller informasjon til å skaffe deg de bookingene du trenger. I så fall kan det være nyttig med en agent nummer to i en annen by, delstat eller til og med et annet land.

Husk at det å legge til et anerkjent byrå på listen ikke alltid er den beste grunnen til å ansette en ekstra agent. Problemet med store agenturer er at de alltid prioriterer de modellene som jobber mest og tjener mest penger.

Det betyr at det kan ta lang tid før byrået virkelig forstår deg og representerer deg slik du ønsker å bli representert. Mange av de største byråene har dessuten eksklusive kontrakter som sier at modellene deres ikke kan jobbe for andre byråer i USA eller andre steder. Dette begrenser valgmulighetene dine betraktelig og betyr sannsynligvis at du må forlate ditt nåværende byrå.

Kan en modell representeres av flere byråer?
Hvorvidt du kan være representert av flere byråer samtidig, avhenger av bransjestandarder. Det er ikke uvanlig at kommersielle modeller i større markeder som New York og Los Angeles er representert av mer enn ett byrå.

De kan også ha en personlig manager. Hva er forskjellen? Byrået er ansvarlig for å booke castings og oppdrag, mens manageren gir modellen råd om å takke ja eller nei til bestemte oppdrag og følger opp hele modellens karriere. Det er vanligere for skuespillere og talenter å ha en manager i tillegg til et byrå enn for modeller.

High fashion-modeller og redaksjonelle modeller har nesten aldri mer enn ett byrå som representerer dem i et bestemt marked. For redaksjonelle modeller er det imidlertid ønskelig å ha et byrå i hvert av de store markedene som New York, Paris, Milano, Tokyo og London.

Må jeg ha mer enn én agent?
Nei, absolutt ikke. Hvis du er fornøyd med agenten din og de skaffer deg mange auditions og avtaler, trenger du ikke å signere med flere agenturer. Noen ganger trenger du bare et godt samarbeid med noen som forstår deg og gjør alt de kan for å fremme karrieren din. Hvis det går bra, er det helt greit å bli der du er.

Må jeg be mitt nåværende byrå om tillatelse før jeg signerer med et annet byrå?  
Så lenge kontrakten din ikke er eksklusiv eller tillater deg å signere med andre byråer utenfor et bestemt geografisk område, trenger du ikke å be om tillatelse. Du står fritt til å signere med så mange byråer du ønsker. Hvis du er usikker på om kontrakten din er eksklusiv, kan du be agenten din om å avklare detaljene før du signerer med et annet byrå. Hvis du bryter kontrakten og likevel signerer, kan du bli strøket fra kontrakten.

Likevel bør du være åpen og ærlig med ditt nåværende byrå, spesielt hvis du ønsker å fortsette å ha et godt samarbeid. Jo bedre byrået kjenner karrieremålene dine, desto bedre kan de hjelpe deg med å nå dem. I tillegg handler det om profesjonalitet.

Hva er ulempene med flere agenter?
Å ha flere agenturer i ett og samme marked gjør livet litt mer komplisert. Siden modeller sjelden får lov til å signere kontrakter med flere byråer i samme by (de vil mest sannsynlig booke deg til de samme oppdragene, noe som er forvirrende når du skal beregne provisjon), må du signere med byråer som spesialiserer seg på ulike områder. Det betyr reising, reising og atter reising.

Selv om byråene ligger i samme delstat, blir reisekostnadene høye. Og selv om du kan kreve fradrag for for eksempel kjørelengde, parkering og bompenger på selvangivelsen, må du likevel betale 100 % av disse kostnadene på forhånd. I motsetning til hva mange tror, betaler ikke byråene for de løpende utgiftene til modellene sine.

Å jobbe med flere byråer betyr også at du har en travel hverdag. Det kan være vanskelig å balansere alle disse auditionene, besøkene og bookingene med hverdagen din (jobb, familie, skole), spesielt hvis du må kjøre eller fly. Du må alltid holde deg oppdatert for å sikre at forpliktelsene dine ikke kommer i konflikt med hverandre.



January 19, 2023