T-shirts ændrer ikke noget': Katharine Hamnett siger
Katharine Hamnett er dronningen af modevittigheder. "På vej herhen kiggede jeg mig i Uber-spejlet og tænkte: "Hvis bare jeg havde fået Botox," siger den 76-årige modedesigner indledningsvis, da vi stiger ind i elevatoren på The Mills Fabrica, en inkubator med fokus på bæredygtighed og et co-working space nær Londons King's Cross, en solrig oktobermorgen.

Man kunne nemt forestille sig, at denne vittighed ville være blevet trykt på en af hendes berømte slogan-T-shirts, måske i protest mod samfundets aldersdiskriminerende holdning til ældre kvinder. Men i dag er Hamnett, iført sin karakteristiske frisure og ingen makeup, sammen med en sort top, jeans og kondisko, mere interesseret i at sprede budskabet om, hvor vigtigt det er at stemme.

"T-shirts og marcher ændrer ikke noget, hvis de ikke følges op af politisk engagement: Folk er nødt til at fortælle deres repræsentanter, hvad de ønsker, og at hvis de ikke føler sig repræsenteret, vil de stemme på en anden næste gang," siger hun i sin typiske no-nonsense-stil. "Din stemme er det stærkeste redskab til at få den verden, du ønsker: brug den eller mist den". Derfor har Hamnett skabt en ny T-shirt med ordene "Vote" og en QR-kode, der fører direkte til regeringens afstemningsside. "Målet er at opmuntre unge mennesker og kvinder til at stemme," understreger designeren.

En holdning, der blev gentaget af den gruppe aktivister, som to dage senere sluttede sig til Hamnett på settet til britisk Vogue i det østlige London iført t-shirts. "Det er meget, meget vigtigt, at flere unge deltager i valg, især med den nye regel om vælger-ID, der fratager et stort antal unge og marginaliserede mennesker deres stemmeret," siger klimaaktivisten Dominique Palmer.

"At stemme gør os til aktive medlemmer af vores samfund," tilføjer Kalpana Arias, grundlægger af Nowadays On Earth, en organisation, der forbinder mennesker med grønne områder i byerne. "Jeg tror, vi ofte glemmer, at for virkelig at se de forandringer, vi ønsker i verden, er vi nødt til at deltage aktivt i at skabe den fremtid."

Mens millioner af mennesker er gået på gaden for at kræve klimahandling, i de senere år anført af personer som Greta Thunberg, ser det ud til, at budskabet ikke nødvendigvis når igennem til politikerne. "At stemme handler om folkets magt og om at få sine stemmer hørt," siger Anjali Raman-Middleton, medstifter og direktør for Choked Up, en gruppe, der kæmper for ren luft i London.

Forud for det kommende parlamentsvalg er Hamnett i fuld kampagnemode. Hun viser flere prototyper af en mulepose med sloganet "I'd Vote Tax Deductible Childcare" som illustration. "Min idé er at begynde at så en hel liste af politikker: skattefradrag for børnepasning, eftergivelse af studiegæld, nationalisering af offentlige tjenester, annullering af Brexit." Selvom Hamnett vendte tilbage til Storbritannien i et par måneder for at arbejde, var resultatet af EU-folkeafstemningen grunden til, at hun besluttede at flytte til Mallorca i Spanien i 2019: "Jeg ville bare væk herfra.

At presse på for at ændre det politiske system er helt sikkert en ny strategi for Hamnett, som blev fotograferet iført en T-shirt med påskriften "58% don't want Pershing", da han mødtes med Margaret Thatcher i Downing Street 10 i 1984 for at protestere mod opstillingen af atommissiler i Europa. Ville han gøre noget lignende i dag? "Hun ville være nødt til at gøre noget anderledes: en god joke kan aldrig fortælles to gange," svarer han. "Hvad ville jeg gøre [nu]? Ville jeg begrave Underhuset under omkring 200.000 tons affald, så man kun kan se Big Ben dukke op på toppen?"

Hendes evne til at skære igennem støjen og kommunikere de budskaber, der betyder noget, er uden tvivl en af hendes største styrker. "Katharine repræsenterer historiefortællingens kraft," siger Catherine Chong, klimaøkonom og medstifter af Farms That Feed Us, en social virksomhed, der støtter landmænd. "De fleste mennesker er ikke tilbøjelige til at læse videnskabelige artikler."

Hamnett blev født i 1947 og voksede op under den "kolde krig", hvilket betød, at politik uundgåeligt var en del af opvæksten. Som datter af en diplomat boede hun over hele Europa som barn, og hun husker, at familien havde samtaler med vandhanerne løbende på badeværelset for at undgå eventuel overvågning, der kunne være blevet installeret i deres hjem.

Selvom politik løber gennem hendes årer, havde Hamnett aldrig overvejet det som en mulig karriere. "Jeg ville gerne være arkæolog eller filmskaber," husker hun. "Men mine forældre fortalte mig, at for at blive arkæolog skulle jeg have en privat indkomst, og at der ikke var nogen kvindelige direktører." Da Hamnett fandt ud af, at en af hendes skolekammerater gik på Saint Martin's School of Art (nu Central Saint Martins), besluttede hun sig for at følge efter hende. "Alle teenagere er interesserede i mode; det er som en biologisk programmering," joker hun.

Hamnett lancerede sit eget mærke i 1979 og fik hurtigt succes med sine utilitaristiske designs. "Vi solgte i nogle af de bedste butikker i verden i 40 lande - ikke bare T-shirts med slogans," husker hun.

Alt ændrede sig for designeren et årti senere, da hun bestilte en rapport om modens miljøpåvirkning af planeten. "Jeg troede ikke, der var noget galt med det, men selvfølgelig var det helt forkert: landmænd, der dør af pesticidforgiftning, millioner af mennesker, der arbejder på fabrikker under forhold, der er værre end slaveri," siger hun. Han reagerede ved at bruge økologisk bomuld, som ikke var udbredt på det tidspunkt, og flyttede produktionen tilbage til Europa (i dag bliver hans T-shirts lavet på Isle of Wight).

Er der sket nok fremskridt, siden Hamnett slog alarm? "Der er en kæmpe bæredygtighedsindustri nu - konferencerne, champagnen. Alle rejser sig op og klapper til sidst, og vi fortsætter med at gøre, som vi plejer," siger han ironisk. "Det, vi har brug for, er lovgivning.

Selvom forandringerne går langsomt, har Hamnett tydeligvis sat sit præg på modebranchen og andre steder. "I 1980'erne indså Katharine, hvor katastrofal branchen var, og begyndte at ændre sin praksis og give udtryk for sine meninger om, hvad der skulle ændres," reflekterer Liv Simpliciano, policy- og research manager i kampagnegruppen Fashion Revolution. "De samme problemer, som hun talte om - manglen på bæredygtige materialer, manglen på passende lønninger til de mennesker, der producerer vores tøj, tvangsarbejde, problemerne med affald - er alle aktuelle."

Det faktum, at Hamnetts T-shirts regelmæssigt kan spottes på gaderne i Storbritannien, selv i dag, er bevis nok på hendes varige indflydelse på nye generationer. "Det er indbegrebet af at bære sine værdier," siger Joycelyn Longdon, grundlægger af uddannelsesplatformen Climate in Colour. "Jeg tror, vi alle kan blive inspireret af det."

Hamnett er stolt af sin 'Choose Love'-T-shirt, som har indsamlet 1,5 millioner pund til at hjælpe flygtninge og fordrevne rundt om i verden. "Det er den sejeste t-shirt, jeg nogensinde har lavet," siger hun. "I morges så jeg nogen på en cykel med 'Choose Love'-T-shirten på. Det gør mig så glad, for jeg synes, det er en filosofisk holdning, som man bør indtage for at håndtere hvad som helst."

Men på trods af sine præstationer har Hamnett ingen intentioner om at hvile på laurbærrene. Hvad er det næste, hun vil gøre? "Hvis jeg kunne få Beyoncé eller Rihanna til at bære min 'Vote'-T-shirt, ville det være fantastisk," smiler hun.



March 21, 2024