Skjønnhet og hjerne - motemodeller som ble forretningsmagnater
Motemodeller er noen av de mest gjenkjennelige ansiktene og navnene i populærmediene i dag. Tidligere var det popstjerner og filmskuespillere som fikk mest berømmelse, men med supermodellenes fremvekst på begynnelsen av 90-tallet ble de plutselig i alles søkelys. Supermodellene var plutselig på magasinforsidene og på første rad på moteshowene - og denne trenden har bare forsterket seg med tiden.

I dag er det de beste supermodellene som har flest følgere på Instagram, og de kan kreve enorme summer for fotograferinger og merkevarereklame. Men modellyrket er ikke den eneste grunnen til deres suksess og rikdom. Mange modeller har startet egen virksomhet og bygget opp millionimperier.

Les videre for å finne ut hvilke modeller som har gått fra catwalk til gründer, og hvordan de har gjort det.

Hvorfor er motemodeller så populære?
Supermodellene lever attraktive liv. Takket være utbredelsen av sosiale medier kan vi når som helst få et innblikk i deres "hverdag". Vi ser modeller som reiser utenlands til eksotiske steder, har på seg de dyreste klærne og møter andre A-kjendiser. Mange av oss kan bare drømme om en slik livsstil, og vi følger dem misunnelig i håp om at vi i det minste kan etterligne eller oppleve deler av livet deres gjennom dem.

Og la oss ikke glemme at supermodeller i moteverdenen har en kroppsbygning som bare utgjør 2 % av verdens befolkning. Deres høyde kombinert med en proporsjonalt slank kroppsbygning er utrolig sjelden. Det betyr at mange av oss bare kan drømme om å oppnå en slik fysikk. Selv om vi spiste akkurat som henne og trente 7 dager i uken, ville de fleste av oss ikke være i stand til å etterligne hennes utseende.

Motehusene elsker å fremstå som eksklusive, og hva er da bedre enn å ansette folk som ikke ser ut som gjennomsnittet?

Hvorfor har modeller søkt seg til bransjen?
Modellyrket har generelt ikke lang levetid. De fleste modeller oppnår sin største berømmelse i begynnelsen av 20-årene før de ser seg om etter andre inntektskilder som kan følge dem ut over slutten av 20-årene (den vanlige alderen for å forlate modellbransjen, i hvert fall innen haute couture). Dette har ført mange supermodeller inn i forretningsverdenen, der de, kanskje overraskende for noen, har økt sin enorme formue og skapt seg et enda større navn.

Disse modellene har bevist at de ikke bare er et pent ansikt. De har klart å skape merkevarer verdt flere millioner dollar ved hjelp av modellsuksessen kombinert med innflytelse, nettverk og forretningssans.

Modeller som ble forretningskvinner
Tyra Banks
Tyra Banks er kjent for sin modell- og catwalk-karriere, men hun er også svært kjent som forretningskvinne i USA. Hun har skapt og ledet to TV-programmer som hun har vunnet en Emmy for. Hun har også sitt eget produksjonsselskap, Bankable Productions, og har skrevet tre bøker.

Elle Macpherson
Elle "The Body" Macpherson startet sitt eget modellbyrå før hun solgte treningsvideoer og skapte sin egen undertøyslinje, Elle Macpherson Intimates. Hun har sin egen serie skjønnhetsprodukter og har vært programleder for Britain's Next Top Model. Elle har også sitt eget merke for kosttilskudd, WelleCo.

Naomi Campbell
Naomi Campbell, som er en av de berømte seks, ble berømt tidlig på 90-tallet som en av verdens første supermodeller. Hun skrev en bok (som faktisk ble skrevet til henne) og ble deretter en av de første kjendisene som begynte med parfyme.

Gisele Bündchen
Gisele er kjent for sin tid som Victoria's Secret-modell og er fortsatt et av de mest gjenkjennelige ansiktene i moteverdenen. Den solbrune skjønnheten, som opprinnelig kommer fra Brasil, eier sitt eget hotell der og har laget sin egen flip-flop- og sandalkolleksjon kalt Ipanema, som selger bedre enn de populære Havaiianas. Gisele er nummer én på Forbes' liste over modeller med høyest inntekt.

Chrissy Teigen
I tillegg til å jobbe som programleder på TV har Chrissy Teigen gjort sitt inntog i matvarebransjen med en egen kokebokserie. Dette utviklet seg til hennes egen serie med kjøkkenutstyr, som selges eksklusivt i Target-butikker.

Iman
Iman startet sin egen kosmetikkserie for å appellere til flere fargede. Til tross for sterk konkurranse fra andre kjendiser som lanserte sin egen sminkelinje, har hun fortsatt suksess.

Kate Moss
Kate hadde sin egen kleskolleksjon og sine egne parfymer. Hun er nest etter Gisele på magasinet Forbes' liste over de best betalte modellene.

Miranda Kerr
Miranda, en annen tidligere Victoria's Secret-engel, har utviklet sin egen naturlige hudpleieserie kalt Kora Organics. Den er nå tilgjengelig i 25 land og omfatter over 30 produkter.

Heidi Klum
Den tyske modellen Heidi Klum er en imponerende forretningskvinne. Hun er programleder og produsent for flere TV-programmer, blant annet Germany's Next Top Model og Project Runway. Hun har designet en rekke produkter, blant annet sko, smykker, mammaklær, parfymer, deodoranter og dusjgeler. Hun har også skrevet to bøker.

Hvorfor er modeller så flinke i forretningslivet?
Det er ikke alle som er flinke til å drive forretning, men det som er nevnt ovenfor, tyder på at modeller er flinke til det. Det er ikke nødvendigvis tilfelle, og det er en rekke faktorer som gjør at modeller lykkes på andre områder enn modellyrket.

De er rike
Toppmodeller tjener mye penger, og penger åpner alltid dører. De fleste toppmodeller er i stand til å ansette forretnings- og finanseksperter som kan hjelpe dem med å navigere i forretningsverdenen og entreprenørskap.

De er populære
Populariteten deres betyr at de har en viss innflytelse og rekkevidde i befolkningen. De har mange følgere på sosiale medier som Instagram, Twitter og Facebook. Det betyr at de allerede har et stort publikum å selge produkter til. Hvis en fan liker en kjendis, er det stor sannsynlighet for at vedkommende vil kjøpe noe de lanserer, uavhengig av om produktet faktisk er effektivt eller bra. Innflytelsesrike personer vil alltid gjøre det bedre i næringslivet.

De har gode kontakter
Du vet det gamle ordtaket "Det er ikke hva du vet, men hvem du kjenner"? Dette er absolutt tilfelle når det gjelder modeller i næringslivet. Gjennom modellkarrieren har de knyttet mange kontakter og kjenner mange mennesker som kan hjelpe dem i forretningslivet.

De har tilgang
En modells rikdom og rekkevidde betyr at de har tilgang til de beste skolene og utdanningene som kan kjøpes for penger. Mange modeller velger å videreutdanne seg etter modellkarrieren for å lære mer om andre bransjer, inkludert næringslivet.
January 05, 2023